La compra per part de l’Ajuntament del conjunt històric de Sant Pere Romaní i els seus voltants, que passarà a mans municipals les properes setmanes, després d’anys de negociació amb les propietàries, és el colofó d’un mandat on l’actual Govern ha fet per la protecció i promoció del nostre patrimoni històric el que no havia fet mai cap consistori en democràcia.
Al juny del 2019 l’alcalde Xavi Paz creava la Regidoria de Patrimoni Històric amb l’objectiu de planificar, impulsar i executar les polítiques que el nostre Ajuntament volia portar a terme en aquest àmbit. Amb l’aprovació del PEPHA (Pla Especial de Patrimoni Històric i Arquitectònic) al febrer de l’any 2019, el nostre municipi té, per primera vegada a la història contemporània de la vila, un instrument de protecció del nostre patrimoni i un marc normatiu que permet conservar-lo. L’elaboració del PEPHA va començar el mandat anterior i va comptar amb el suport unànime de totes les forces polítiques i de les persones i entitats que treballen cada dia per defensar el nostre patrimoni.
Amb aquest objectiu assolit i amb la Comissió de seguiment del PEPHA constituïda, la Regidoria ha consolidat la seva estructura i ha fet seguiment de totes les obres que es fan a la vila, tant públiques com privades, i que segons el PEPHA són susceptibles de controlar en els seus diferents nivells de protecció. D’aquestes vull destacar dos edificis emblemàtics de la vila, com són l’edifici del Molí, l’antiga fàbrica Ferrer i Mora, i el Palau de Requesens.
El primer és la seu de la nova Biblioteca Municipal, espai que el PSC va proposar al seu programa electoral de l’any 2011, i que ha permès no tan sols rehabilitar l’edifici i museïtzar els diferents espais industrials, com la turbina de vapor, que ens explica els orígens de l’edifici, sinó també tenir una de les biblioteques de referència de la comarca amb 2.500 metres quadrats de superfície. En aquests moments s’estan executant obres per a habilitar l’espai firal a la planta baixa, el tecnològic a la primera planta i diversos espais polivalents al mòdul C. En paral·lel, hem encarregat un estudi històric de la zona del Molí, que ens permetrà localitzar, identificar i actuar als molins ubicats al rec vell que passa just al costat de l’edifici.
L’altre gran edifici, el Palau de Requesens, es troba a la recta final de la seva restauració i rehabilitació i serà la seu del nou Museu del Renaixement a Catalunya, aquesta recuperació del patrimoni ha sigut possible gràcies als ajuts d’altres administracions que han col·laborat amb el seu finançament, com el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través de l’1,5% cultural, els fons Feder i la Generalitat de Catalunya. L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha participat en la redacció del projecte per part dels seus equips tècnics. Aquestes contribucions i suports ens permeten rehabilitar i donar contingut a aquest edifici tan important per a la història de la nostra vila.
També hem dut a terme cada any les Jornades Europees de Patrimoni amb exposicions i l’explicació de la feina feta per la Regidoria, com les diferents actuacions en què s’ha fet servir la tecnologia del georadar al jaciment ibero-romà de la Plaça de les Bruixes, al jaciment romà de Ca la Cordia, o a diferents espais de l’edifici del Molí i els seus voltants, que ens permeten conèixer amb més profunditat la zona estudiada per a projectar-hi actuacions futures. També hem encarregat un informe complementari del PEPHA per documentar edificis, masies i camins, la majoria dels quals estan situats al Parc de Collserola, que el document de protecció
no acabava d’ubicar amb exactitud.
Molins de Rei necessitava passar de la presentació de projectes que després no s’executaven a governs que els facin realitat. Així ho hem fet amb el Molí, el Palau de Requesens, l’aprovació del PEPHA o els diferents treballs de recerca i documentació fets per la Regidoria que són l’avantsala d’un Pla Estratègic del Patrimoni, que ens ajudarà a planificar i executar les nostres actuacions i que servirà de guia de treball per a les actuacions futures.
Miguel Zaragoza, regidor de Patrimoni