El 25 de novembre es reivindica el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les dones. Segons les Nacions Unides, la violències contra les dones i les nenes continua sent una de les violacions dels drets humans més esteses i generalitzades del món. Es calcula que una de cada tres dones ha sigut víctima de violència física i/o sexual al menys una vegada a la vida.
L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha publicat l’informe del segon trimestre sobre la violència contra les dones amb l’anàlisi de les dades recollides pel Consejo General del Poder Judicial. Aquest informe recull dades de denúncies, mesures de protecció, assumptes penals i assumptes civils i ordres de protecció. Des del Fet a Sant Feliu us presentem les dades en relació amb el partit judicial de Sant Feliu de Llobregat.
El partit judicial de Sant Feliu de Llobregat, amb dades del 2023, comprèn 99.216 dones de les següents poblacions: Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, La Palma de Cervelló, El Papiol, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts i Vallirana.
Segons l’informe de l’Observatori aquest és el segon partit judicial del Baix Llobregat amb més denúncies durant el segon trimestre, amb un total de 105 (el 27,2% de les denúncies d’aquest tipus presentades als jutjats de la comarca). D’aquestes denúncies, la majoria provenen d’atestats policials, sigui per denúncies de les víctimes o per intervenció directa de la policia.
Tipus d’assumptes ingressats als jutjats de Violència contra les dones
Durant el trimestre es van registrar 22 assumptes civils d’ingrés directe. Els principals assumptes civils són divorcions no consensuats, modificació de mesures consensuades, modificació de mesures no consensuades i altres tipus de mesura. Pel que fa al nombre d’assumptes penals d’ingrés directe registrats durant el trimestre va ser de 133.
Delictes ingressats als partit judicial de Sant Feliu
Hi ha hagut un total de 126 delictes ingressats al partit juidical de Sant Feliu durant el segon trimestre. Les lesions i maltractaments han estat els delictes més registrats (el 80% del total de delictes).
Ordres de protecció
Per altra banda, es van iniciar 21 ordres de protecció. D’aquestes ordres de protecció, 8 han estat denegades i 13 adoptades. El 100% van estar incoades segons instància de la víctima de violència masclista.
En aquests processos, les víctimes tenia diferents relacions amb l’agressor. El 38,1% eren cònjugues, el 9,5% ex-cònjugues, 38,1% tenien una relació afectiva i un 14,3% tenien una ex-relació afectiva. En tots els casos les víctimes eren majors d’edat.
L’informe també exposa que de tots els agressors amb expedient obert, sigui durant per denúncies d’aquest segon trimestre o anteriors, s’ha condemnat a 28 homes.
Aquestes dades que exposa l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat no són unes dades aïllades. Són només les recollides durant un trimestre i estan lluny de reflectir les desigualtats i violències diàries. Les violències masclistes són estructurals i formen part del sistema on ens relacionem.
Article original de Fet a Sant Feliu.
Contingut relacionat: