Els candidats de l’Hospitalet Noemí de la Calle (Cs), Xavier Valverde (CUP), Jordi Albert (ERC), David Pérez (PSC), Eliseu Esterlich (Junts), Francisco J. González (Vox), Núria Lozano (Comuns) i Sonia Esplugas (PP) han participat en la cita convocada per FIC
Va assistir molt públic al debat.
L’HOSPITALET. J. C. VALERO.- Els set candidats de l’Hospitalet millor posicionats a les llistes dels partits PSC, Junts, Comuns, Ciutadans, CUP, Vox i PP, més el candidat d’ERC del Baix Llobregat, han confrontat aquest divendres les seves propostes electorals de cara al 12 de maig a un teatre del Centre Catòlic ple de públic. Quan el debat entravessava el seu meridià, un grup de veïnes encapçalats pel Sindicat de Llogateres, ha increpat als vuit polítics i al moderador perquè no es parlava sobre el problema de l’habitatge, capítol que l’organització, l’associació Foment de la Informació Pública (FIC) amb el suport d’Espai de Ciutadania, havia deixat pel bloc final del debat. Al arribar aquest punt, Xavier Valverde, de la CUP, va cedir el seu temps d’intervenció als veïns dels blocs del carrer Occident, 14 i Holanda, 36, que han denunciat que els propietaris dels seus habitatges no renoven els contractes per dedicar-los a pisos turístics.
Els candidats de la CUP, ERC i PSC han manifestat que amb el suport de les administracions de la Generalitat i de l’Ajuntament de l’Hospitalet, la negociació entre les 20 famílies afectades i la propietat facilitarà la resolució del conflicte. L’Hospitalet, per la seva proximitat de Barcelona, esdevé un negoci per molts propietaris.
Al començar el debat, el periodista i membre de la junta directiva de FIC, Jesús A. Vila, ha explicat que el debat es feia el 3 de maig per coincidir amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, “base de la democràcia” i va manifestar el desencís perquè la televisió pública de l’Hospitalet no fes una retransmissió en directe de l’acte. El debat s’ha estructurat en cinc apartats: quatre blocs temàtics amb intervencions de tres minuts per bloc i candidat, amb un ordre de paraula sortejat, i un minut final de petició de vot per ordre de menor a major representació al actual Parlament.
En el primer bloc, destinat als aspectes econòmics, de promoció de l’ocupació a més de política d’inversions, fiscalitat, finançament municipal, comerç, etcètera, els candidats van defensar els següents titulars per ordre d’intervenció:
David Pérez (PSC) ha defensat el bon moment de l’economia espanyola, que ha fet possible que 26.000 persones de l’Hospitalet han trobat feina en els darrers anys, posant d’exemple la reindustrialització a l’antiga Nissan, on 80 treballadors de l’Hospitalet recuperaran la seva feina. També ha defensat que l’augment del salari mínim interprofessional ha beneficiat a 28.000 dones de l’Hospitalet. Igualment ha assenyalat que 34.340 jubilats de la ciutat també han vist incrementades les seves pensions en uns 400 euros de mitja. També ha criticat que l’Ajuntament de l’Hospitalet ha tingut zero reunions amb el president Aragonés, quan amb Puigdemont van fer quatre.
Noemí de la Calle (Cs) ha defensat la necessitat d’una reforma del finançament municipal amb una revisió dels criteris d’assignació per població, densitat i necessitats socioeconòmiques. En impostos reclama rebaixar el tram autonòmic del IRPF i treure l’impost de successions. Sobre la ciutat de l’Hospitalet ha reclamat que finalitzi el capitalisme d’amiguetes promogut per l’equip de govern de l’Ajuntament, que regala recursos públics a projectes grandiloqüents d’escàs interès ciutadà, com el de l’antiga fàbrica Godó i Trias.
Jordi Albert (ERC) ha remarcat la importància del finançament singular per a Catalunya i ha respòs a Pérez del PSC que cada departament de la Generalitat s’ha reunit amb l’Ajuntament en més d’una ocasió, com per exemple per l’escola Paco Candel. Sobre la reindustrialització de Nissan també ha recordat que ha estat fruit de la col·laboració entre totes les administracions, destacant el paper clau de la conselleria de Treball.
Eliseu Esterlich (Junts) ha denunciat que Catalunya pateix dèficit fiscal i l’Hospitalet també manca de serveis i que de cada cent euros pressupostats per l’Estat, només s’executen 60, quan a Madrid és 120, un extrem que ha qualificat de dumping fiscal. Aquesta situació provoca que la Generalitat elevi la pressió fiscal. Proposa reflectir un 5% el IRPF i que la Generalitat aposti, a més del sector de l’automoció, per la química, farma i semiconductors per estar a la avantguarda. També ha defensat polítiques de defensa del comerç, en especial del més emblemàtic, on reivindica l’ús de la llengua catalana.
Francisco J. González (Vox) ha acusat als partits d’esquerra i independentistes de fer una subhasta per veure quin es porta més pastis dels diners arravatats als ciutadans dels seus impostos. Defensa que la millor manera de finançar els serveis públics es acabar amb l’infern fiscal i alliberant despeses polítiques innecessaris per destinar-les a seguretat, sanitat i defensa de fronteres, entre altres qüestions. Aquests diners també serveixen per apuntalar el separatisme i guinguetes com TV3 o l’Institut de la Dona quan hi ha un de cada tres nens que està en risc d’exclusió social. Vox promet una radical rebaixa dels impostos perquè els catalans financen els seu benestar i no el dels polítics.
Nuria Lozano (Comuns) reivindica que els ajuntaments han tirat del carro assumint competències que no son seves i s’ha queixat de que es parla molt de finançament autonòmic però no tan del municipal. Comuns defensa una proposició de llei sobre les finances locals i una fiscalitat que serveix de base para poder afrontar inversions i una política redistributiva, augmentant els impostos als que guanyen més. Ha reconegut que la reforma laboral ha millorat l’ocupació a l’Hospitalet i ha reivindicat que la Inspecció de treball sigui una eina. També ha proposat que l’Institut Català de Finances (ICF) esdevingui un banc de finançament de pymes i respecte a la reindustrialització de Nissan ha assenyalat que el veritable motor han estat els treballadors, perquè són els que de debò han sigut qui ha fet possible la continuïtat de l’automoció en aquells terrenys.
Xavier Valverde (CUP) afirma que el finançament autonòmic i local és repartir engrunes i critica que els tributs s’estan aplicats linealment, la qual cosa genera redistribució riquesa fora de lloc i discriminatòria. Aborda el finançament amb nous gravàmens als grans tenidors d’habitatges i als centres comercials, entre altres. Per protegir els mercats municipals i al petit comerç i no donar màniga ampla als centres comerç que trinxen la xarxa comercial local. Ha denunciat que a l’Hospitalet seguim sense tenir escoles bressol públiques. També ha reivindicat parlar de patrimoni a la ciutat, com el Castell de Bellvir, i ha denunciat que a Cosmetoda s’han construït blocs de 14 plantes amb habitatges a 1.200 euros de lloguer.
Sonia Esplugas (PP) ha dit que escoltant que Espanya va mol bé no semblava que el candidat del PSC venia a un debat sobre Catalunya y especialment L’Hospitalet. Ha afirmat que els socialistes són culpables per partida triple, dons governen Espanya, donen suport a la Generalitat en els pressupostos i governen l’Hospitalet des de fa 44 anys sense que els ciutadans tinguin retorn favorable. Ha qüestionat que si tan bé va Espanya, l’estat podia haver reduït els impostos amb l’IVA de més recaptat, igual que reflectir l’IRPF ajustat als preus actuals, estalviant quasi 400 euros en la declaració de al renda. Tot el contrari passa a l’Hospitalet, perquè des del PSC ens cruixen a impostos pujant l’IBI sense que reverteixi als ciutadans. I tots els governs de la Generalitat s’han dedicat a donar “bombo y platillo” a un procés que només ens porta a la misèria. Finalment, per tancar el primer bloc del debat, ha assenyalat que els pressupostos de la Generalitat no aprovats contemplaven 11 milions més per l’Hospitalet.
Demà, la segona part del debat en lestaca.com