Els nens i nenes amb edats compreses entre els tres i els dotze anys que van participar en el Programa d’intervenció nutricional Nutriplato a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, han adquirit millors hàbits alimentaris en dotze mesos i han augmentat considerablement el consum de fruites i verdures.
A més, l’índex de massa corporal (IMC) dels participants amb sobrepès o obesitat va disminuir des de la segona visita i aquesta tendència es va mantenir fins al final. Concretament, el 25 % dels menors amb sobrepès van acabar l’any amb un pes normal. Per la seva part, dels que van començar el programa amb obesitat, el 15% va passar a sobrepès i el 3% va aconseguir finalitzar el seguiment amb un pes adequat a la seva talla i edat (normo pes). Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’informe de seguiment dut a terme per l’hospital per a comprovar l’eficàcia de Nutriplato –desenvolupat pel centre hospitalari i Nestlé– en una mostra de 1.000 infants.
En aquest sentit, Mireia Termes Escalé, dietista-nutricionista de l’Hospital Sant Joan de Déu, destaca que “una de les dades més rellevants del programa és que hem observat que els nens amb sobrepès o obesitat que van millorar el pes en relació amb l’alçada, van disminuir el seu índex de massa grassa alhora que van augmentar la massa muscular. És una bona notícia poder estudiar dades de composició corporal més enllà del pes i de la talla, ja que ens dona informació més completa de l’evolució dels nostres participants”.
El programa d’intervenció nutricional consisteix a fomentar l’ús de Nutriplato, una eina adaptada a la dieta mediterrània i pensada per a la població infantil desenvolupada per Nestlé i el centre hospitalari. Es tracta d’un plat de grandària real que marca –amb colors i imatges– les proporcions adequades dels grups d’aliments que haurien de estar presents en els dos àpats principals del dia: el dinar i el sopar.
Més aliments saludables, menys brioxeria i dolços
Pel que fa al detall dels aliments, un any després de les primeres visites, els responsables de l’estudi van comprovar que va créixer un 20% el nombre d’infants que consumien verdura dos cops per setmana de forma regular, mentre que el consum de dues racions diàries de fruita va passar del 27% dels infants a un 35%.
Menys exitosa és la dada de consum de tres peces diàries de fruita, que només va créixer sis dècimes i va arribar al 6,5% dels infants. En el cas dels fruits secs, els menors que en consumien mínim dos cops per setmana va passar del 29% al 41%.
Pel que fa al consum de llegum més d’un cop a la setmana, el percentatge va créixer del 63% inicial al 72%. En relació als cereals integrals mínim tres cops setmanals, es va passar d’un 19% dels participants a un 32%, mentre que l’ús d’oli verge va créixer del 91% inicial al 96%. En el cas del peix, els nutricionistes destaquen que ja tenia un consum elevat, amb un 70% de les criatures menjant-ne mínim dos cops per setmana, però també es va incrementar fins quasi el 77%.
D’altra banda, els experts celebren que el consum de brioxeria industrial o galetes per esmorzar i/o berenar va passar d’estar present en un 34,5% dels participants a reduir-se fins el 20%. També va baixar el consum de begudes ensucrades: a l’inici de l’estudi un 15% en bevien quatre cops per setmana, mentre que al final n’eren un 8,3%.
La nutricionista de Sant Joan de Déu Dámaris Martínez considera que els resultats assolits han complert les expectatives inicials, “perquè el plantejament era reforçar els hàbits saludables, un major seguiment de la dieta mediterrània i influir positivament sobre la prevalencça del sobrepès o la obesitat”.
Tant Martínez com la també nutricionista Mireia Termes ressalten l’interès dels infants per ser partíceps del canvi d’hàbits. Les especialistes han celebrat que les criatures van acabar essent tractores d’un canvi al conjunt de la família, on conviden a mantenir la tradició de determinades receptes –com la pasta amb sofregit o una paella d’arròs– sempre i quan es reflexioni si els ingredients són suficients per a un àpat complert o si és recomanable completar-lo amb hortalisses addicionals, com ara una amanida.
D’altra banda, el responsable del Servei de Nutrició de Sant Joan de Déu, Javier Martín de Carpi, incideix en la importància de celebrar els dinars i sopars en família per tal de consolidar els hàbits saludables, “sabent tothom què menja i amb un raonament de base”. I afegeix que “l’única forma” de mantenir l’alimentació saludable al conjunt de la família és amb una “intervenció perllongada” amb què tots els membres puguin constatar els beneficis del canvi d’hàbits alimentaris. Per això ha fet una crida a desplegar estratègies similars a ‘Nutriplato’ per a què el sistema sanitari pugui fer una intervenció familiar guiada i prevenir els casos d’obesitat.
Aquesta notícia s’ha publicat originalment a elBaix.cat
L’entrada Sant Joan de Déu desenvolupa un patró alimentari que millora els hàbits de la població infantil ha aparegut primer a El Diari de la Sanitat.