El pla d’accessibilitat a l’Atenció Primària vol garantir, entre d’altres, que les persones que ho necessitin siguin ateses en menys de cinc dies
Un dels principals objectius del Departament de Salut per aquest any és rebaixar les llistes i temps d’espera per a les visites mèdiques, tant en l’Atenció Primària, com en les proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques. Aconseguir cita al CAP en menys de 5 dies o reduir en 10.000 persones les llistes d’espera en cirurgies són algunes de les mesures urgents del Pla de Millora d’Accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària, que injectarà 110 milions d’euros a la sanitat pública de Catalunya.
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, destaca que aquesta inversió equival a incorporar al sistema “300 metges i metgesses i 100 infermers i infermeres”, però el que faran no serà incrementar la plantilla sinó reorganitzar els processos organitzatius. Per exemple, reduir la burocràcia per als metges i metgesses en la tramitació de baixes o receptes electròniques, així com la modificació del sistema de l’e-consulta. Segons Balcells, amb aquestes accions “guanyem temps perquè els professionals el puguin dedicar al pacient de forma presencial”.
Millores d’accés als CAP
Les mesures volen garantir que el 100% de les persones que ho necessitin siguin ateses a l’Atenció Primària en menys de 5 dies, cosa que correspon al 70% dels casos. I la resta es preveu que siguin visitades en menys de 10 dies.
Per fer-ho possible, el pla preveu descarregar de les tasques administratives metges i infermeres i que sigui el personal administratiu qui assumeixi aquestes gestions més burocràtiques i la comunicació amb els pacients. Amb aquest propòsit, es crearà la figura d’administratiu de referència per a tota la ciutadania, amb agenda pròpia. De fet, el 40% de les e-consultes al metge són per motius administratius. La Generalitat preveu la inclusió dels 2.000 administratius del CAP al procés assistencial el quart trimestre de 2023.
Un altre dels objectius és que les trucades que es realitzen als CAP siguin ateses en el primer intent en el 85% dels casos. Igualment, les respostes telefòniques que es facin s’han de dur a terme després de les 12 primeres hores en gairebé la totalitat dels casos. Es millorarà l’accessibilitat telefònica als CAP amb el desplegament de centraletes digitals a tots els centres de Catalunya i el model de gestió de trucada i retrucada el mateix dia, que ja s’han començat a implementar.
Així mateix, i per donar més temps i més qualitat a la consulta, es garantirà que el professional sanitari tingui temps per fer tasques proactives que reduiran les visites per tràmits a la ciutadania com la renovació de la recepta electrònica, la revisió de proves diagnòstiques o d’altres.
Menys espera en proves diagnòstiques i consultes externes
Per tal de reduir les llistes d’espera, Salut preveu 140.000 visites més a especialistes, normalment en consultes externes d’un hospital, respecte al 2022, perquè es redueixin en 61.000 persones les que estan fora del termini establert.
Quant a proves diagnòstiques, es preveuen 142.000 procediments més, un augment del 18%, perquè 35.000 persones que estan fora del termini màxim deixin d’estar-ho.
Les cirurgies de maluc o genoll es reduiran en un 81%
Pel que fa a les llistes d’espera per a intervencions quirúrgiques, s’incrementarà l’activitat en un 10%. Això permetrà fer 35.000 intervencions més i, d’aquesta manera, retallar en 10.000 les persones que esperen torn per a ser operades, un 66% del total.
Actualment, els temps de resolució d’una intervenció quirúrgica oncològica són menors o iguals entre 45 o 60 dies; en cirurgia cardíaca menors o iguals a 90 dies; i els processos de garantia, com cataractes, pròtesis de maluc o pròtesis de genoll, tenen un temps menor o igual a 180 dies. Altres cirurgies de referència tenen un termini menor o igual a 365 dies. Amb aquestes xifres, l’oncologia i la cirurgia cardíaca es realitzarà tota dins de termini i la cirurgia en garantia tindrà una disminució del 81% dels pacients fora de termini i del 64% en cirurgia de referència.