La Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha decidit atorgar a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) la distinció Ad StudiaHumanitatis Fovenda (“Per l’afavoriment de les humanitats”) en la modalitat col·lectiva.
Aquesta distinció es va crear el 2016 per premiar anualment una persona i una institució que hagin destacat per defensar i incorporar en la seva praxi els valors propis dels estudis d’humanitats o per col·laborar en el bon desenvolupament dels estudis i la investigació de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.
La UAB ha volgut reconèixer la tasca de la CCEPC, que “ha contribuït a posar en contacte els i les estudiants d’arreu del territori de parla catalana, on han pogut desenvolupar estades de pràctiques i recerques que han fet créixer el coneixement de la nostra història i cultura”.
El guardó consisteix en un gravat exclusiu i numerat de l’artista sabadellenc Isidre Manils i un diploma acreditatiu.
La CCEPC és una associació de caire federatiu constituïda l’any 1992 per posar en comú projectes, inquietuds i problemes dels centres i instituts d’estudis dels territoris de parla catalana. L’any 2007 va rebre el Premi Nacional de Patrimoni Cultural atorgat per la Generalitat.
Integren la Coordinadora 135 Centres d’Estudis del Principat, les Illes, el País Valencià i la resta de territoris de parla catalana. El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat forma part de la Junta Directiva, representat per Jaume Bosch, que continua la tasca realitzada durant molts anys per Carles Riba. Altres centres locals de la comarca, com els de Pallejà, Sant Just Desvern, Begues, Torrelles de Llobregat, Gavà, Martorell, Cervelló i Esplugues de Llobregat són membres de la Coordinadora. El president és Josep Santesmases i el coordinador/gerent és l’historiador santfeliuenc Francesc Viso.
Font: UAB i CCEPC
Fotografia: Assemblea de la CCEPC a Tossa de Mar (2020)