Un 90% de la comunitat LGTBI+ considera que la seva orientació sexual o identitat de gènere és “un inconvenient” per trobar feina i quasi nou de cada deu ho oculta en una entrevista de feina, segons l’estudi La discriminació de les persones LGTBI en l’àmbit laboral a Espanya, de la UGT.
El col·lectiu LGTBI+ té un 7% menys de possibilitats d’aconseguir una feina, els seus ingressos són un 4% més baixos i tenen un 11% menys de probabilitats d’ocupar un lloc de directiu.
La feina s’ha convertit en un espai en què les persones LGTBI+ han de tornar a l’armari. Un 72% oculta la seva sexualitat o identitat de gènere només a la feina i un de cada quatre decideix no fer-ho públic per evitar que canviï la valoració professional que es té sobre ells. A més, segons un estudi de l’OCDE el col·lectiu té un 7% menys de possibilitats d’aconseguir una feina, els seus ingressos són un 4% més baixos i tenen un 11% menys de probabilitats d’ocupar un lloc de directiu.
El col·lectiu LGTBI+ és invisible a les empreses. Segons l’estudi EMIDIS 2019 realitzat per la Federació Estatal LGTB (FELGTB) sobre les 15 empreses pioneres a Espanya en estratègies d’inclusió i diversitat determina que d’elles un 27% no té plans d’igualtat en matèria d’orientació sexual. A més, un 13% no disposa de protocols de prevenció de l’assetjament, mentre que un 7% no té una persona responsable de diversitat a la plantilla. D’altra banda, un 3% no té canals de denúncia i un 40% no utilitza llenguatge inclusiu. Les persones trans són les més perjudicades. La FELGTB apunta que només un 7% de les empreses ha concedit permisos a les persones trans per a realitzar tractaments relacionats amb la identitat de gènere, el que per a l’entitat “reflexa no tant la falta de flexibilitat” sinó “la falta de personal trans”.
Plans LGTBI+ en empreses de més de 50 treballadors
En un context laboral hostil per al col·lectiu, amb l’aprovació de la llei trans i LGTBI+, el Govern central ha establert com a obligatori per a les empreses de més de 50 persones disposar d’un pla LGTBI+ abans del març de 2024,12 mesos després que entrés en vigor el nou marc legislatiu. Les empreses hauran d’incloure indicadors sensibles al col·lectiu LGTBI+, la creació de codis ètics i protocols amb mesures de protecció per discriminació. A més, es crearà un distintiu per a les empreses que destaquin en igualtat. Per a la FELGTB són mesures “imprescindibles”, ja que “no és suficient amb combatre les agressions” sinó que “cal garantir que l’orientació sexual o la identitat de gènere no seran obstacles en la carrera professional ni en les relacions humanes dins les empreses”.
8 de cada 10 dones trans han patit discriminació a l’hora de buscar feina
Accedir al mercat laboral s’ha convertit en una carrera d’obstacles, especialment des de la crisi del 2008. En el cas de les persones trans és una autèntica quimera. Un 34% dels homes trans han patit discriminació per trobar feina mentre que en el cas de les dones es dispara fins al 77%, segons dades de la European Union Agency for Fundamental Rights. La comunitat trans encapçala el rànquing de col·lectius vulnerables a l’hora d’accedir al mercat laboral amb un 80% de taxa d’atur. Per això, des del Ministeri de Treball i Economia Social s’han dissenyat mesures d’acció positiva per a la millora de la situació laboral de les persones trans amb plans específics per al foment del treball a les dones trans.
L’entrada Plans LGTBI+ obligatoris per combatre la discriminació laboral del col·lectiu ha aparegut primer a El Diari del Treball.