La Mostra de Cinema i Drets Humans es converteix en ‘Persona’, un festival de pel·lícules, documentals i curtmetratges de caràcter social. Amb estrenes i una secció oficial competitiva inclosa, tindrà lloc al Foment Cultural i Artístic entre el 27 de març i l’1 d’abril.
Cartell de la primera edició del festival Persona // Ajuntament de Molins de Rei
La Mostra de Cinema i Drets Humans de Molins de Rei es fa gran. Manté l’esperit però amb un format molt diferent. Després de quinze anys apropant temes com la igualtat o la interculturalitat a les escoles i la ciutadania, ara dona una passa de gegant en el que vindria a ser la seva evolució natural: convertir-se en un festival de veritat, amb les seves estrenes i la seva secció oficial amb palmarès. El referent més proper és el festival de cinema de terror de Molins de Rei que tan bé coneixen els aficionats del gènere d’arreu de Catalunya.
“Ser la seu de dos festivals de cinema és un fet que no tots els municipis tenen l’oportunitat de dir”, ha celebrat l’alcalde, Xavi Paz, durant la presentació del nou Festival Internacional de Cinema i Drets Humans, rebatejat com ‘Persona’, en honor a la pel·lícula homònima d’Ingmar Bergman estrenada l’any 1966. L’organització va a càrrec del Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya (CECAAC) i l’Ajuntament.
El festival se celebrarà entre el dilluns 27 de març i el dissabte 1 d’abril al Foment Cultural i Artístic i es podrà gaudir per primer cop de la secció oficial competitiva, on es projectaran llargmetratges de caràcter internacional que arribaran de països com el Canadà, Dinamarca, Turquia, Mèxic, Colòmbia o el Perú entre altres. “Estem molt contents de la selecció que hem fet, ja que s’apropa molt al punt humanista que li volem donar al festival i creiem que al fer una selecció tan variada podem donar diversos punts de vista globals sobre l’espècie humana i el sentit de la humanitat”, assegura el molinenc Albert Galera com a representant del CECAAC. El paper de Galera en la programació del Terror Molins va ser fonamental per fer el salt definitiu a la professionalització que fet en els últims anys el festival pioner a Molins de Rei.
La venda d’entrades i abonaments s’iniciarà el 28 de febrer a través de la seva pròpia web. En les pròximes setmanes es presentarà la programació completa del festival que encara estan acabant de tancar. El que està clar és que tindrà un gran eix transversal, posant els drets humans al centre amb pel·lícules i curts al voltant de qüestions essencials com l’educació, el refugi i l’alimentació.
Una producció catalana obrirà el festival
La sessió inaugural del festival s’obrirà amb una producció catalana per posar en valor el cinema de proximitat. La producció escollida és un documental anomenat “En trànsit” que tracta sobre l’incident a la nau de Gorg de Badalona. Al documental l’acompanyarà un curt que tracta la vivència d’uns afganesos en el moment d’emigrar a Europa. A més de la secció oficial, el festival comptarà amb diferents seccions.
A banda del nou esperit i la projecció d’una vintena de novetats cinematogràfiques escollides entre més de 5.000 propostes, es mantindran al matí les sessions de cinema per a totes les escoles de primària i secundària que es feien amb la Mostra de Cinema i Drets Humans i que s’havien perdut durant els tres últims anys per la pandèmia. “Volem que continuï tenint una part de sensibilització i donem pas a obrir la promoció dels drets humans a la ciutadania”, destaca la regidora de Solidaritat i Cooperació, Jessica Revestido. En aquest sentit, també hi haurà sessions especials gratuïtes per al públic general, com es feia a la Mostra.