Cada any des del 2020, el Dia Internacional dels Museus dona suport a un conjunt dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Aquest any es centraven en:
Objectiu 4: Educació de qualitat – Garantir una educació de qualitat inclusiva i equitativa i promoure oportunitats d’aprenentatge permanent per a tothom.
Objectiu 9: Indústria, Innovació i Infraestructura – Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
La Matinal va constar en visitar una exposició al Museu Terra, de la Fundació Carulla, a l’Espluga de Francolí, una performance en un habitatge també de la població i, per transitar entre elles, la conversa de l’Eulàlia Bosch.
El MEAC encetava la Matinal artística tot seguint el fil de la vida, la cura, embolcallat amb l’evolució del paper de la dona al llarg dels anys. En cada racó de l’exposició és copsava el seu pas, de vegades ràpid, de vegades lent i amb cert regust agredolç. Sense fer soroll era el protagonista tot deixant la seva empremta ben marcada.
Tot va començar amb la conversa amb el Manuel i l’equip del MEAC, creador de l’exposició, Memòria de l’oblit, que va deixar la seva feina de professor per dedicar-se a la cura de la seva mare i el seu pare en els últims anys de vida. Un intens viatge que desgrana al llarg de tota l’exposició, i que qualsevol que s’atreveixi a deixar anar moments passats individuals el portaran a alguna experiència viscuda anteriorment que li farà posar la pell de gallina. Un projecte personal artístic que vam gaudir de ple tot passejant per anades i vingudes de la vida que sovint es desdibuixaven amb vivències personals. Cada habitació et feia aturar i pensar, mirar endarrere i deixar anar alguna llàgrima que mig valenta s’atrevia a sortir, el final igual per tothom posava punt i final. Memòria de l’oblit és un projecte de cocreació on es creuen molts camins. El temps, aquesta vegada, ens va regalar una llarga estona per poder gaudir-ne.
Les arts mostren la força de la interpretació del món!
Amb l’Eulàlia Bosch (Barcelona, 1949) professora de filosofia, curadora d’exposicions i creadora de projectes que connecten les arts, l’educació, i filosofia amb la vida quotidiana, membre del grup fundacional de l‘Institut de Recerca per a l’Ensenyament de la Filosofia (IREF), vam encetar una conversa on destacava la importància de la dona, les arts i el món. Les arts mostren la força de la interpretació del món!
Amb la visita a l’exposició Tros de dona, al Museu Terra, l’Anna Andevert, comissària de l’exposició, va quedar palès tot el recorregut que la dona ha fet al llarg de la història i que tot i que s’ha avançat molt, encara hi ha molt camí per fer. Una exposició viva on amb la col·laboració del públic també aporta dades i evidències de com avui en dia la dona transita per un món encara força patriarcal, reivindicant les dones i el seu paper en tasques sovint invisibles, però sempre imprescindibles.
Posant punt i final a la Matinal, les persones inscrites van reafirmar el fet que els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític per donar forma a la comprensió del món. Espais que, de vegades, queden invisibles a la vida dels centres educatius i que tenen un potencial cultural molt important.
El públic assistent va manifestar l’interès i acceptació per la Matinal artística.
Finalment agrair al Manuel, autor de l’exposició Memòria de l’oblit, a l’Anna Andevert, comissària de l’exposició Tros de dona, a l’equip del museu Terra: l’Albert, la Gemma i la Jakquie que ens van obrir la porta per descobrir un bon grapat de sabers en espais KM0. I per descomptat a totes les persones que van decidir venir a la Matinal per gaudir de l’activitat del MEAC: el MEAC és cultura!
L’entrada Matinal artística amb el Moviment Educatiu de l’Alt Camp ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.