Des de l’oposició defensen que no hi ha cap normativa que prohibeixi que es puguin exposar tots els animals a la Fira de la Candelera. A més reclamen al govern municipal d’haver pres la decisió de forma unilateral i lamenten la desaparició de la part ramadera de la Fira.
La desaparició de la tradicional Mostra de Bestiar de la Fira de la Candelera ha provocat rebuig per part dels partits de l’oposició, que acusen el govern municipal d’haver pres la decisió sense tenir en compte l’opinió de la resta de grups municipals. De fet, des de l’oposició defensen que l’executiu sociocomú va presentar la substitució de la mostra a la comissió executiva de Fira del mes de desembre com una possibilitat. En aquest sentit, afirmen que en cap moment es va votar la transformació de la mostra en un espai de tallers infantils, sinó que ha estat una imposició no consensuada.
Tots els partits de l’oposició afirmen que no hi ha cap imperatiu legal que obligui l’Ajuntament a prescindir dels animals a la Fira de la Candelera, excepte en el cas de les aus, que a causa de la grip aviària al Baix Llobregat no es poden mostrar. De fet, expliquen que durant la comissió executiva de Fira del mes de gener -on asseguren haver-se assabentat que la decisió ja estava presa- van consultar a la Generalitat si amb l’entrada en vigor de la nova normativa de benestar animal hi hauria afectacions i des de l’ens supramunicipal els van aclarir que només existien restriccions envers la part avícola de la mostra.
Un procediment complex
Ramon Sánchez, portaveu d’Ara Molins, assegura la substitució de la mostra “és un error” perquè “és una falta a la tradició ramadera” de la Candelera. El que fins al passat mes de juny va ser regidor de Fira del municipi explica que el tràmit per poder portar els animals a la fira pot allargar-se entre dos i tres mesos aproximadament i que, per tant, un cop presa la decisió “ja no es pot fer res per poder portar el bestiar a la Candelera”. Sánchez afegeix que no ha estat una qüestió de normativa ja que “no hi ha cap llei que prohibeixi que es puguin portar animals”, sinó que defensa que ha estat “una decisió basada en la ideologia del govern” i que ara, per temps, ja no es pot donar marxa enrere.
La portaveu d’Enlaira Molins, Txell Galobart, es reafirma en la necessitat de consens entre govern i oposició per prendre decisions sobre cites tan importants com la Candelera. Galobart també manifesta estar en contra de la supressió de la mostra tot considerant que cal “respectar les noves normatives però mantenir la mostra tradicional”. En aquest sentit, afegeix que en aquest cas no ha estat una qüestió legal el que ha fet desaparèixer els animals sinó que aposta “per una falta de temps” a l’hora de demanar els requeriments a la Generalitat. La portaveu d’Enlaira, a més, afegeix que encara no es coneixen els detalls de com seran els nous tallers que substituiran als animals i lamenta que aquestes decisions es prenguin sense consens entre totes les forces que representen a la ciutadania.
Apostar per una opció consensuada
La portaveu d’ERC i cap de l’oposició, Marta Espona, explica que a la reunió del comitè del desembre la substitució de la mostra per tallers i altres activitats infantils es va exposar com una opció i no pas com un fet. En aquesta línia Espona apunta que per evitar aquest conflicte, si la idea del govern era substituir-la per altres activitats infantils, “s’hauria d’haver parlat abans”. De fet apunta que s’hauria d’haver fet un consens per “plantejar quines serien les opcions per no maltractar els animals i no perjudicar la ramaderia a la fira”, ja que és un dels sectors tradicionals de la Candelera.
Espona, a més, afirma que amb la substitució de la mostra es perd l’essència del món agrícola, que forma part de l’origen de la fira. A més, afegeix que “es poden plantejar alternatives per portar animals sense la necessitat de fer-los patir”.
L’entrada L’oposició recrimina al govern la falta de consens en la desaparició de la Mostra de Bestiar ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.