Les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) a Catalunya mantenen el pols en plena negociació del nou conveni. La plantilla va celebrar el passat dijous una assemblea que va finalitzar en una concentració a la Plaça Sant Jaume i va concloure amb un calendari de mobilitzacions per al proper mes ratificat per unanimitat.
El proper 19 de febrer les treballadores estan convocades a mobilitzar-se davant les seus de les patronals Acra, La Unió, La Confederació, Asade i el Consorci de Salut i Social de Catalunya. Les treballadores mantenen la pressió per desbloquejar unes negociacions enrocades pels salaris i preveuen una vaga el 27 de febrer. Des de CCOO que té majoria al comitè, denuncien que la patronal ni tan sols ha presentat encara una proposta per escrit quan falta un dia per a tornar a convocar la taula de negociació. “Hem demanat que ens resolguin una llarga llista de qüestions que afecten les treballadores, i de les quals continuem sense resposta”, afirmen en un comunicat.
La pujada salarial total que planteja la patronal és del 13,5% enfront una única del 21,5% que demanen els sindicats (7,5% el 2023, 6% el 2024 i 8% el 2025). Els augments que proposen els empresaris es distingeixen segons si l’ajuntament treu a concurs la licitació del servei, en el que hi hauria un augment progressiu del 0,5% el 2023, del 3% el 2024, 2025 i 2026 i del 4% el 2027. En el cas que no es tregui a concurs, l’augment progressiu seria del 3,25% amb un pagament únic del 10,25% restant el 2027. El que a la pràctica suposa una desigualtat entre les treballadores. “És discriminatori i ens perjudicaria a moltes per exemple amb la declaració de la renda, que no hem de fer en moltes ocasions perquè no arribem al mínim”, denuncia Noelia Santiago, delegada del Servei d’atenció domiciliària de CCOO de Catalunya.
Oposició a la resta de reivindicacions sindicals
Altres punts de desavinença són la bossa d’hores, que els sindicats demanen suprimir, però la patronal s’hi resisteix. Suposa que les treballadores no hagin de recuperar les hores de servei que no han pogut fer per motius aliens, com per exemple, perquè el pacient està al metge. També demanen reduir la jornada laboral, que se situa en 37 hores. La patronal argumenta que treballen menys del que fixa el conveni estatal tot i que acumulen ja, cinc convenis autonòmics amb la mateixa jornada.
Amb les baixes mèdiques tampoc hi ha acord. Des de CCOO i la CGT demanen que l’empresa pagui el complement salarial per cobrir el 100% de les baixes, ja que lamenten que “amb una feina tan física haver d’agafar una baixa és habitual, però si tenim sous precaris i passem a cobrar el 65% per agafar-la, la majoria optem per anar a treballar dopades perquè és l’única manera que podem arribar a final de mes”, afirma Noelia Santiago, delegada del SAD de CCOO. La patronal s’hi oposa i argumenta que la demanda del sindicat suposa “premiar” les baixes i defensen reforçar els mitjans de prevenció.
Des del Sindicat SAD de Cuidadores Professionals reneguen de les taules de treball i s’oposen a les bosses d’hores i a la parcialitat i reclamen més grues que les ajudin a fer la feina i que es paguin els desplaçaments. A més, critiquen la nova proposta de la Generalitat de Catalunya, que ha comprat mil robots “per reforçar l’atenció domiciliària de persones que viuen soles”. Lamenten que no se les escolta i no s’inverteix capital per acabar amb la precarització de les treballadores del sector.
L’entrada Les treballadores del SAD pressionen a les patronals amb noves mobilitzacions pel bloqueig del conveni ha aparegut primer a El Diari del Treball.