Les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària de Catalunya (SAD) es tornaven a mobilitzar el dimarts amb un seguiment del 80%. Des de CCOO, amb majoria al comitè d’empresa, qualifiquen “d’èxit rotund” la vaga i lamenten que “moltes empreses no han obrat de bona fe i han aplicat uns serveis mínims excessius que han impedit que moltes companyes no poguessin adherir-se i exercir el seu dret”.
La plantilla es mostra indignada amb el bloqueig en la negociació del VI conveni col·lectiu per part de la patronal des de fa mesos. Avui dijous, s’han reprès les negociacions i des de CCOO lamenten que se’ls hi ha fet una proposta econòmica “més vergonyosa que l’anterior”. La patronal planteja un augment del 13,25% fins al 2027, que suposa mantenir per al 2023 la pujada salarial que contemplava l’anterior conveni i d’un 0,25% extra per al 2024. Lamenten que fins al 2026 no hi hauria una pujada salarial seria amb un 3% i d’un 8% per al 2027. A efectes pràctics la proposta és quasi igual a l’anterior amb el major gruix de l’augment salarial quan l’ajuntament tregui a concurs la licitació del servei.
Oposició a la resta de reivindicacions sindicals
Altres punts de desavinença amb els quals la patronal manté la negativa són la bossa d’hores, que els sindicats demanen suprimir. Suposa que les treballadores no hagin de recuperar les hores de servei que no han pogut fer per motius aliens, com per exemple, perquè el pacient està al metge. També demanen reduir la jornada laboral, que se situa en 37 hores. La patronal argumenta que treballen menys del que fixa el conveni estatal tot i que acumulen ja, cinc convenis autonòmics amb la mateixa jornada.
Amb les baixes mèdiques tampoc hi ha acord. Des de CCOO i la CGT demanen que l’empresa pagui el complement salarial per cobrir el 100% de les baixes. Lamenten que és una feina molt física i haver d’agafar una baixa és habitual, “però si tenim sous precaris i passem a cobrar el 65% per agafar-la, la majoria optem per anar a treballar dopades perquè és l’única manera que podem arribar a final de mes”, afirma Noelia Santiago, delegada del SAD de CCOO. La patronal s’hi oposa i argumenta que la demanda del sindicat suposa “premiar” les baixes i defensen reforçar els mitjans de prevenció.
Des de CCOO avancen que es reuniran el dilluns per valorar les pròximes mobilitzacions, però adverteixen que “és la vaga del 27 de febrer és l’inici de moltes accions que es faran si la patronal i l’administració continuen sense responsabilitzar-se de la situació de les treballadores del SAD”.
L’entrada Les negociacions continuen bloquejades després de la vaga de les treballadores del SAD ha aparegut primer a El Diari del Treball.