El PSC i En Comú Podem han signat el pacte de govern que garanteix l’alcaldia a Xavi Paz per quatre anys més. El document, que Viu Molins de Rei exposa íntegrament, recull una sèrie de propostes extretes dels programes electorals de les dues forces. Encara no es coneixen les carteres que assumiran cadascun dels nous regidors del govern sociocomú.
El PSC i Molins En Comú Podem han signat aquest dimarts l’acord per la formació d’un govern municipal per la legislatura 2023-2027. S’ha segellat a la Federació Obrera davant la premsa i diferents membres dels partits. El candidat socialista, Xavi Paz; i el candidat dels comuns, Lucas Ferro; han estampat la seva signatura en un document que també ha estat rubricat pels responsables de les executives de les agrupacions locals: Jessica Revestido (PSC) i Jordi Pedrol (ECP).
El pacte obre un nou període a l’Ajuntament, posant fi així als anys de sociovergència al municipi, que van començar el 2011 i van tenir el parèntesi del tripartit independentista entre el 2017 i el 2019. Amb aquest acord, Paz redita l’alcaldia durant quatre anys.
El document que han signat socialistes i comuns és un primer acord que recull les principals mesures de les dues forces polítiques per als pròxims quatre anys de mandat. Algunes de les matèries clau que el conformen són la regulació dels preus del lloguer, la millora i adaptació dels serveis públics, la creació d’una oficina de l’energia i la creació d’un centre d’apoderament feminista.
El document, anomenat ‘Una nova etapa per Molins de Rei’, se centra en les propostes electorals dels programes dels partits, amb la voluntat “d’anar més enllà de les mesures específiques que reflecteix”, ha explicat l’alcalde en funcions, Xavi Paz. Segons Lucas Ferro, el pacte “reflecteix el millor de les dues formacions per posar-se al servei de la ciutadania”.
No s’han fet públiques ni les distribucions de les regidories ni les dedicacions dels diferents regidors. El PSC té 9 edils i ECP 2. Sumen 11, que és el llindar mínim per arribar a la majoria absoluta a Molins de Rei.
Gestió de la residència i de l’aigua, punts discordants entre els dos partits
El pacte sociocomú es basa en les propostes que ambdues formacions han portat al programa electoral. En aquest sentit, el pacte es dibuixa en tres eixos: polítiques socials, econòmiques i de sostenibilitat. Cada eix conté una sèrie de mesures específiques pactades pels dos partits, però entre elles destaquen les polítiques d’habitatge, on finalment es comprometen a treballar per aconseguir la regulació dels preus del lloguer.
En l’àmbit d’equipaments, només es comprometen a tirar endavant la residència “amb la millor qualitat pública possible del servei”. La gestió pública del nou equipament és una de les discrepàncies entre les dues formacions. També parlen de construir el nou pavelló esportiu a la carpa Mariona i crear un centre d’apoderament feminista que centralitzi les polítiques de gènere.
D’altra banda, també aposten per la creació d’una oficina d’energia per acompanyar a la rehabilitació energètica dels edificis i en els possibles casos de pobresa energètica. Pel que fa a urbanisme, es comprometen a fer de Molins de Rei un municipi completament transitable i a tirar endavant un pla de xoc de voreres per rehabilitar-les. Paz ha insistit en el fet que la millora de l’espai públic serà prioritària en el pròxim mandat.
Amb la majoria absoluta que sumen entre els dos partits, asseguren que construiran un govern municipal que garantirà l’estabilitat política i se centrarà a cercar acords per tal d’aconseguir els millors avenços socials i polítics per la ciutadania.
Durant la campanya, els comuns han insistit molt en aconseguir la gestió pública de l’aigua: “Impulsarem una nova política de gestió del cicle de l’aigua, prevenint episodis de sequera i estudiarem, amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la gestió pública del servei”, diu l’entesa sociocomú en aquest aspecte. Com tota la resta de punts, caldrà veure si es concreta i en quins termes amb l’acció de govern.
Teixir confiança entre els dos espais
La clau per a l’acord del govern ha estat la confiança teixida entre els dos espais durant les negociacions. Com a mínim així ho ha afirmat Lucas Ferro explicant que en tots aquells punts on hi havia diferències “s’ha treballat per arribar a un punt comú”, sempre posant la mirada en el “benefici de Molins de Rei”.
Xavi Paz, en la mateixa línia, ha assegurat que des del partit dels socialistes estan molt satisfets de “l’ampli consens al qual s’ha arribat en aquest document” i ha titllat el pacte “d’històric” perquè l’última entesa entre els dos espais polítics data de principis de segle.
Dissabte es realitzarà el ple de constitució del nou Ajuntament i, segons han explicat, el nou cartipàs es donarà a conèixer la setmana vinent. Encara no s’ha acabat de concretar.