La “Mostra de CineBaix. Mostra de cinema internacional del Baix Llobregat” ofereix una nova edició de cinema llatinoamericà del 18 al 22 d’abril a Sant Feliu de Llobregat. Un total de 12 pel·lícules de 9 països diferents i 3 cinefòrums amb directors
La 17a edició de La Mostra de CineBaix continua ara amb cinema llatinoamericà (va començar al novembre amb cinema de països del sud de la Mediterrània i del Llevant i va tenir continuïtat al gener amb cinema asiàtic).
L’edició d’enguany es centra en les ferides obertes a l’Amèrica Llatina i els diversos conflictes que assolen el continent. Des de Mèxic, dues pel·lícules. El eco, de Tatiana Huezo Sánchez, un retrat del món rural mexicà que mostra la fragilitat i les dificultats d’una comunitat rural camperola. I Heroico, de David Zonana, resultat d’una investigació sobre la violència a les forces armades mexicanes, ofereix una crítica a l’abús i el cinisme del poder.
De l’altre extrem del continent, Argentina, dos títols més. El primer, Karnawal, de Juan Pablo Félix, ambientada en les festes del Carnaval Andí, es centra en els preparatius d’un jove que desitja participar en la competició de ball més important de la seva vida; una mena de Billy Elliot gautxo on el ball és més una excusa perquè els silencis siguin la millor transmissió de l’angoixa adolescent.
El segon, Puan, tragicomèdia amb càrrega política sobre la pèrdua dels ideals. La cinta, de María Alché i Benjamín Naishtat, protagonitzada per Leonardo Sbaraglia i Marcelo Subiotto, ens situa a la universitat de Buenos Aires en una representació del que és la vida. Va ser premiada al Festival de Sant Sebastià 2023 amb la Concha d’Or al millor actor principal i amb el premi del Jurat al millor guió.
Procedents de Colòmbia, dos films que reflexionen sobre la situació de violència que ha viscut i viu el país. A Del otro lado, d’Ivan Guarnizo, un documental doblement premiat al Festival de Màlaga, acompanyem dos germans que, en trobar el diari que va escriure la seva mare durant el seu captiveri, decideixen investigar el segrest per entendre la relació gairebé maternofilial que va tenir amb el seu segrestador milicià de les FARC.
El segon títol, La Jauría, del director Andrés Ramírez Pulido, ens transporta a les entranyes del passat criminal d’un grup de joves delinqüents en teràpia aïllats en una presó a la jungla; un retrat d’una generació colombiana rural, intoxicada i atrapada en un espiral de violència.
La programació també inclou la cinta xilena Los colonos, de Felipe Gálvez Haberle, un western ambientat a principis del segle XX centrat en l’extermini dels pobles originaris a l’illa Terra del Foc. La boliviana El visitante, del realitzador originari de Cochabamba Martín Boulocq, aborda el retrobament d’un pare exalcohòlic, acabat de sortir de la presó, amb la seva filla.
Retratos fantasma, de Kleber Mendonça Filho, un particular homenatge als cinemes brasilers del segle XX, ambientat en el paisatge urbà de Recife, capital costanera brasilera de Pernambuco. I la cubana Los océanos son los verdaderos continentes, del realitzador italià Tomasso Santambrogio, una reflexió poètica sobre la separació acompanyada d’unes imatges en blanc i negre que serveixen de teló de fons a tres històries.
També hi haurà presència de Guatemala i el Perú amb dues coproduccions documentals catalanes. A Luz de todos. Només el poble il·lumina el poble, el director Miquel Carrillo retrata el projecte de cooperativisme i solidaritat internacional per construir una minihidroelèctrica al poble guatemalenc de San Pablo de Tacaná.
I Sangre derramada, de Marc Gavaldà, dona veu a les víctimes i als pobles quítxua i aimara del sud rural del Perú, mobilitzats en un clam per la justícia i contra la impunitat arran dels episodis de protesta després de la destitució i empresonament de Pedro Castillo i presa del poder de Dina Boluarte.
Tres cinefòrums amb directors
En aquesta edició destaquen tres cinefòrums que tractaran algunes de les ferides obertes que existeixen a l’Amèrica Llatina.
El divendres 19 a les 19.00 h, el director Miquel Carrillo presentarà el seu documental Luz de todos.
El segon cinefòrum, el dissabte 20 a les 18.30 h, serà el de la pel·lícula Del otro lado, amb lapresència del director i protagonista del documental Iván Guarnizo, i de Güérima, exguerriller de les FARC i coprotagonista de la pel·lícula.
Finalment, el diumenge 21 a les 18.30 h, visitarà La Mostra de CineBaix Marc Gavaldà, director de Sangre derramada.
Inauguració amb música en viu
En aquesta edició dedicada al cinema llatinoamericà no podien faltar els ritmes llatins.
És per aquesta raó que el dijous 18 acompanyarà la sessió inaugural el trio musical santfeliuenc Conjunto Ambrosía, amb seva proposta de jazz tropical misteriós, conegut als anys 50 com “Exotica”.