La ciència, com a conjunt del saber a través de l’observació de fets comprovables i, per tant, demostrables, útils per a predir desenllaços i actuar aplicant canvis per millorar situacions, és el que, en silenci, al llarg de la història de la humanitat, ha anat fent girar la roda del progrés. És el que es cou cada dia en laboratoris d’investigadors de tot el món. Estudien el comportament, l’evolució i interaccions d’elements i microelements, cercant confirmacions d’hipòtesis per al benefici de les persones.
Però, en les consultes mèdiques també a diari tot el que s’observa i es pot ja aplicar suma coneixement científic, de manera que constantment, també pacients i professionals sanitaris van escrivint el progrés en salut per a repercussió posterior en altres afectats.
A l’Hospital de Dia de Salut Mental de l’Hospital Clínic en tenim un exemple recent. El Clínic, amb l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), –Clínic-IDIBAPS– acaba de publicar un estudi en què deixa constància, científica, dels beneficis de la intervenció de gossos de teràpia en les sessions de treball amb nens i nenes de tretze anys que tenen trastorns com ara de l’espectre autista –en casos sense simptomatologia molt severa-. També amb infants amb trastorns de conducta o ansietat. És el primer estudi que es fa amb aquestes característiques.
Tal com explica l’investigador principal del treball, l’infermer especialista en salut mental, Elías Guillén, van introduir el gos de teràpia només en un dels dos dies de sessió setmanals que tenen habitualment com a part del tractament amb els pacients menors. I aquests infants sabien prèviament quin dia trobarien el gos. Això porta ja a una primera evidència: l’assistència ha estat més alta els dies que hi havia el gos. També aquests dies amb gos els infants van estar més motivats a l’hora de seguir les pautes de la teràpia. “L’estudi ens indica que la introducció dels gossos en la teràpia és un facilitador, un enllaç emocional entre el terapeuta i el menor, i actua com a catalitzador de la teràpia”, declara la psiquiatra i investigadora del grup de Psiquiatria i psicologia infantil i adolescent del IDIBAPS i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (CIBERSAM), la doctora Astrid Morer. En diferents sessions individuals, en grup, familiars, visites terapèutiques i acompanyaments en altres procediments, ha pogut constatar també que: “és increïble com els nens i nenes accedeixen a realitzar o enfrontar situacions amb el gos, com per exemple una analítica, que sense ell no fan”.
Quant a resultats mèdics, un altre revelador del benefici de la teràpia amb intervenció de gossos és que aproximadament el 75% de les crisis que van tenir els menors en les sessions les van tenir els dies en què no hi havia un gos participant de la teràpia. En canvi, quan sí que hi varen fer intervenir el ca, es van donar només el 25% de les agitacions totals patides pels pacients. Ho explica l’Elías Guillén, que també confirma que la intenció és ampliar i estudiar els mateixos beneficis que han vist en infants de tretze anys en pacients majors, de tretze a disset anys.
Confiança i autoestima, gràcies al gos
La teràpia assistida amb animals utilitza animals entrenats per a facilitar a la persona enfrontar-se a determinades situacions o aconseguir els objectius terapèutics pautats de manera complementària a altres tractaments clínics. Tal com confirma l’infermer Elías Guillén, “la presència dels gossos facilita l’autocontrol i el funcionament social dels nens”.
Però, per què és més fàcil aconseguir els objectius amb la presència d’un gos? Segons explica la veterinària Sònia Sáez, “la fidelitat dels gossos, la seva generositat, donen sense esperar res a canvi, i sobretot l’empatia amb tothom, perquè no jutgen, crea vincles amb les persones de manera espontània”. Això, diu, permet trencar les barreres que les persones no podem trencar. Sáez és responsable del benestar dels gossos de Purina i, com a col·laboradora d’aquest estudi pioner, es mostra molt satisfeta de la fita aconseguida. “Nosaltres ja coneixem el poder del vincle entre els animals i les persones, però el que ens cal és això, poder demostrar-ho a la societat de manera científica”.
Aquest projecte d’investigació l’ha realitzat el Clínic i l’IDIBAPS juntament amb professionals del Centre de teràpies assistides amb cans (CTAC), on hi ha els especialistes en aquest tipus de teràpies amb animals. També hi han col·laborat la firma Purina i la Fundació “la Caixa” a través de CaixaBank.
L’Hospital Sant Joan de Déu va ser el primer de tot l’Estat en introduir gossos de teràpia en les seves unitats de tractament i acompanyament d’infants malalts. Ara l’experiència al Clínic aporta més base científica per a multiplicar l’interès en introduir els cans en les teràpies hospitalàries, també a domicili, tant en infants com en adults. Amb una plantilla de 5.500 professionals, l’hospital Clínic Barcelona és un dels principals centres d’assistència mèdica d’Espanya i el primer en producció científica.
L’entrada Investigadors del Clínic-IDIBAPS confirmen el benefici de la teràpia assistida amb cans en determinats tractaments de trastorn mental infantil ha aparegut primer a El Diari de la Sanitat.