El món de l’educació té una cita al congrés Bett de Londres, “la setmana més gran del món en educació”, segons l’organització. Més de 600 empreses d’EdTech presentaran les seves propostes educatives del present i el futur i, com ja es podia veure al Mobile World Congress 2023 a Barcelona setmanes enrere, les inicials “IA” seran ben presents als eslògans i campanyes de màrqueting de les empreses participants.
A dia d’avui, en l’àmbit de l’EdTech (tecnologia de l’educació) sembla que la IA és el centre de tot. Les seves oportunitats són infinites, i aquesta tecnologia emergent ens ofereix grans possibilitats per al sector educatiu: des de la generació de continguts personalitzats i la creació d’imatges, fins a l’anàlisi de textos escrits o parlats. Som al principi d’una nova revolució i el món que ve serà diferent… com ja va passar amb la popularització d’internet, dels mòbils o de les xarxes socials.
Quin serà l’impacte de la IA a classe? Com s’avaluaran en el futur els alumnes quan Xat GPT pugui generar un assaig sobre qualsevol tema, solucionar problemes matemàtics o generar el codi d’un programa informàtic?
La IA ha arribat per a quedar-se i serà millor començar a pensar com podem millorar l’educació a través d’ella
A la vegada, aquest nou escenari demana noves habilitats. Estem preparats a les escoles per a formar els nostres alumnes al respecte? La IA ha arribat per a quedar-se i serà millor començar a pensar com podem millorar l’educació a través d’ella en comptes de negar el canvi que s’està produint. Durant la pandèmia semblava que la digitalització de l’educació es referia a fer classes per Teams, però no és així: el canvi serà molt més profund.
Si preguntem al Xat GPT com pot ajudar els alumnes a aprendre ens contesta amb diverses idees:
Generació d’exemples de gramàtica i vocabulari
Generació de textos persuasius
Assistència en l’escriptura d’assajos i deures
Resolució de problemes matemàtics i científics
Interacció personalitzada
Els alumnes ja ho han pillat i comencen a utilitzar-ho. Ens veiem a Londres per veure el futur. No podem permetre’ns quedar-nos enrere.
L’entrada IA: El final de l’educació com la coneixem? ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.