La carrera d’Ibáñez es remunta a la fi de la dècada de 1950, quan va debutar en el món del còmic amb les seves primeres historietes. No obstant això, va ser el 1958 quan va crear els immortals Mortadel·lo i Filemó, l’impacte dels quals s’ha mantingut viu al llarg de més de sis dècades. Aquests entranyables personatges són el reflex de la societat espanyola, una simbiosi entre el que és absurd i el que és quotidià, i el seu encant radica en l’habilitat d’Ibáñez per captar l’essència de la comèdia i la sàtira.
El geni d’Ibáñez no es limita només a la seva destresa en el dibuix, sinó també a la seva innata capacitat per crear guions enginyosos i replets d’humor. Les seves historietes es caracteritzen per la combinació perfecta de diàlegs espurnejants i situacions rocambolesques que han arrencat somriures i riallades a generacions de lectors. A través de Mortadel·lo i Filemó, Ibáñez ha abordat temes d’actualitat, polítics i socials, portant l’humor a un nivell més profund i crític.
La popularitat de Mortadel·lo i Filemó no té davanteres, i les seves aventures han traspassat el territori espanyol, arribant a captivar lectors de parla hispana a tot el món. Des de les seves primeres aparicions en la revista “Pulgarcito” fins als seus àlbums recopilatoris i adaptacions cinematogràfiques, aquests dos intrèpids agents secrets s’han convertit en autèntiques icones culturals.
Però el llegat de Francisco Ibáñez no es redueix únicament als seus famosos espies disfressats. Al llarg de la seva carrera, ha creat un elenc de personatges entranyables i divertits, cadascun amb les seves peculiaritats. Des de personatges secundaris inoblidables com el Súper, Ofelia o el Doctor Bacterio, fins a altres sèries com “13, Rue del Percebe” o “La família Batibull”, Ibáñez ha deixat la seva empremta en el món del còmic de manera inigualable.
A més de les aventures dels famosos espies disfressats, Ibáñez va crear una enorme quantitat d’historietes. Entre les seves obres destaca una altra sèrie igualment icònica: “13, Rue del Percebe”. Amb un enfocament enginyós i original, aquesta sèrie ens presenta una peculiar comunitat de veïns que ocupen un edifici ple de sorpreses en cada planta.
Cada vinyeta de “13, Rue del Percebe” és una finestra a un món absurd, on personatges pintorescos, situacions hilarants i equívocs divertidíssims se succeeixen amb el mestratge que només Ibáñez pot oferir. Des del primer pis, habitat per l’entranyable senyora Tenebrosa, fins a l’últim, amb el penedit atracador Joaquín el Berzas, cadascun dels inquilins d’aquest peculiar edifici ens regala una dosi d’humor.
El que fa que “13, Rue del Percebe” sigui encara més memorable és la forma en què Ibáñez aconsegueix entrellaçar les històries dels seus múltiples personatges, generant un efecte dòmino de situacions. Cada vinyeta és un petit quadre d’humor que encaixa amb precisió en el següent, creant una narrativa coral que ha atrapat a lectors de totes les edats.
A través d’aquesta sèrie, Ibáñez mostra el seu talent per trobar la gràcia en allò quotidià i retratar amb mestratge els defectes i peculiaritats humanes. Cada personatge, amb les seves particularitats i trets distintius, ens convida a riure’ns de nosaltres mateixos i a trobar l’humor en situacions que podrien semblar banals.
Més enllà de l’humor, Ibáñez és un artista que ha sabut mantenir-se vigent i evolucionar amb els temps. El seu estil de dibuix ha anat adaptant-se a les tendències i tecnologies, sense perdre la seva essència i el seu traç característic. Al llarg dels anys, ha mantingut una dedicació indestructible a la seva obra, lliurant alegria i entreteniment a generacions de lectors, i guanyant-se el respecte i admiració dels seus col·legues i seguidors.
És innegable que Francisco Ibáñez ha deixat una empremta inesborrable en el món del còmic. La seva creativitat, la seva agudesa i la seva capacitat per a fer riure perduraran en la memòria col·lectiva i en els cors dels qui han crescut amb Mortadel·lo i Filemó. Avui, amb més de sis dècades de carrera, continua sent un far d’inspiració per a les noves generacions de dibuixants i guionistes, demostrant que l’humor i la sàtira són eines poderoses per a reflectir la societat i generar riures que uneixen a les persones.
Francisco Ibáñez és un mestre indiscutible de l’humor gràfic, un referent en el món del còmic i un creador l’obra del qual transcendeix el temps i la geografia. El seu llegat perdurarà en les pàgines de la història del còmic espanyol, recordant-nos sempre que el riure és un bàlsam per a l’ànima i que l’enginy pot ser una poderosa arma per a fer front als avatars de la vida. Mortadel·lo i Filemó continuaran sent els agents secrets de l’humor, i Francisco Ibáñez serà per sempre l’arquitecte del somriure etern.
L’entrada Francisco Ibáñez, mestre de l’humor gràfic ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.