Els veïns dels barris de muntanya reclamen una solució davant el gran augment dels preus de les cisternes d’aigua, provocat per la finalització del contracte del consistori amb Aqualia. A més, estudien emprendre mesures legals contra l’Ajuntament.
El passat 31 de desembre va finalitzar el contracte entre l’Ajuntament i Aqualia, l’empresa que gestiona el subministrament d’aigua a Molins de Rei. L’acord de continuïtat del contracte que es va signar per aquest 2024 entre l’empresa i el consistori no ha renovat les condicions amb les quals l’empresa abastia d’aigua potable als veïns i veïnes dels barris de Vallpineda i La Rierada. En aquest sentit, els residents d’aquests barris pagaven fins a finals d’any 55 euros per cada cuba d’aigua -10.000 litres-, ja que només abonaven al voltant del 40% del preu total. Ara, amb el nou acord de continuïtat del contracte els habitants dels barris hauran de pagar el 100% del preu de les cubes, que ronda al voltant dels 130 euros els 10.000 litres d’aigua.
Davant la situació, els veïns i veïnes de Vallpineda han emès un comunicat explicant que l’Ajuntament va decidir finalitzar amb el seu pagament del transport de l’aigua potable i acusen el consistori de deixar “desemparada a una part de la seva població”. En aquest sentit, apunten que el barri, sense urbanitzar, encara no disposa de xarxa d’aigua ni de clavegueram i acusen el consistori de falta de compromís per tal d’urbanitzar els barris de Collserola. A més, la presidenta de l’associació de veïns de Vallpineda, Lluïsa Núñez, explica que els residents del barri “no hem rebut un avís oficial de finalització del contracte” i ha apuntat que estan estudiant “portar l’Ajuntament de Molins de Rei als jutjats i al Síndic de Greuges”.
Els veïns del barri de La Rierada, també afectats respecte a l’augment del preu de les cubes d’aigua potable, s’hi sumen als residents de Vallpineda en aquesta reivindicació. El president de l’associació de veïns del barri, explica a Viu Molins de Rei estar intentant d’arribar a una solució amb l’Ajuntament per tal de mitigar el cost del servei amb algun tipus de d’ajud. Igual que els residents de Vallpineda recriminen al consistori “la manca de comunicació”, ja que asseguren que els van avisar de la situació “només tres setmanes abans de la finalització del contracte amb Aqualia”.
L’Ajuntament estudia una alternativa per poder assumir aquest servei
Al ple del passat mes de desembre es va donar llum verda a l’acord de continuïtat del servei d’abastament d’aigua amb l’empresa Aqualia. El contracte amb l’empresa que gestiona el subministrament es va iniciar l’1 de gener de 1999 per un període de 25 anys, finalitzant el 31 de desembre de 2023. La prolongació del contracte amb l’empresa s’ha renovat de manera transitòria, ja que recentment el servei ha deixat de ser competència municipal i ha passat a mans de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Per poder abastir amb aigua potable als veïns i veïnes dels barris de muntanya, l’alcalde, Xavi Paz, ha explicat en declaracions a Ràdio Molins de Rei que el contracte amb l’empresa es feia d’una manera “alegal”, perquè els residents d’aquests barris no paguessin l’import complet del preu dels tancs d’aigua. Paz explica que aquest mecanisme, de fet, no era una subvenció, sinó que “hi havia una excepció del preu de la cuba pel servei de l’aigua. El proveïdor cobrava una part al veí i una altra part al balanç econòmic del servei de l’aigua d’Aqualia”.
Amb l’acord de continuïtat del servei per aquest 2024, Xavi Paz afirma que “no se’ns permet continuar d’aquesta manera” i és per això que a partir de l’1 de gener d’enguany els veïns i veïnes han començat a pagar el preu complet de les cubes d’aigua potable. En aquest sentit, l’alcalde, apunta en declaracions a l’emissora local que des de l’Ajuntament estan estudiant una alternativa per poder “assumir el servei, de quina manera fer-ho al més ràpidament possible i amb garanties jurídiques per al consistori”. Xavi Paz, però, comenta que la solució definitiva “passa per la urbanització dels barris de muntanya”.
Els comuns titllen la situació d’”incomprensible”
Per la seva banda, Molins en Comú Podem, que governa amb el PSC a l’Ajuntament, ha dit que és “lamentable que l’Ajuntament hagi mantingut aquesta situació irregular durant tants anys i no l’hagi regularitzat”. A través d’un comunicat, han titllat d‘”incomprensible” que, sabent que la concessió finalitzava el 31 de desembre, “no s’hagi resolt ja fa anys i s’hagi creat una situació d’incertesa i desassossec als veïns afectats”.
“Entenem que els veïns tenen dret personal i social a rebre el subministrament d’aigua potable mitjançant cisternes, mentre que no disposin de subministrament ordinari a través de canonades”, han afegit els comuns en el seu text. “L’Ajuntament han de regularitzar amb caràcter d’urgència aquesta situació i s’ha de trobar un sistema just i equitatiu per distribuir el cost d’aquest servei”, han rematat. Per últim, els comuns remarquen que l’Ajuntament “ha de controlar el consum d’aigua dels usuaris afectats per evitar un ús inadequat”.
L’entrada Els veïns de Vallpineda i la Rierada s’oposen als nous preus del subministrament del servei d’aigua ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.