Els sindicats majoritaris del sector financer es mobilitzen avui 21 de febrer a Barcelona, Sevilla i València per pressionar en la negociació dels convenis col·lectius de banca, estalvi i cooperativa de crèdit fa mesos que negocien sense resultats. Les patronals de bancs i excaixes rurals, Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), continuen sense accedir a la proposta dels sindicats que demanen que els convenis col·lectius tinguin una pujada salarial d’entre un 17% i un 23% en tres anys. “Les cúpules de les grans entitats s’han incrementat els seus salaris de forma molt més elevada que la de les persones treballadores”, denuncien els sindicats.
L’avantsala a una vaga
El passat 8 de febrer es va convocar la primera manifestació del sector a Madrid on es van concentrar 3.000 persones a diferents punts de la ciutat. Els sindicats del sector FINE, CCOO i UGT han convocat mobilitzacions avui com a acció prèvia de les aturades de dues hores, de 8h a 10h del matí, que preparen per al 26 de febrer. En cas que les negociacions continuin bloquejades, segueix en peu la convocatòria de vaga de 24 hores del 22 de març. “Les patronals de Banca, Estalvi i Rurals han seguit sense mostrar voluntat d’acostament real, mantenint-se en propostes a anys llum dels beneficis rècord del sector, de l’increment de retribucions de l’alta direcció, dels dividends dels seus accionistes i del que reivindiquen i mereixen les seves treballadores i treballadors”, han lamentat els sindicats en un comunicat conjunt.
La manifestació de Barcelona tindrà un recorregut per concentrar-se davant dels grans bancs. A Rambla Catalunya 115 (Banc Sabadell), passeig de Gràcia 45 (Banc Santander i la Caixa), passeig de Gràcia 25 (BBVA) i Rambla Catalunya 57 (Deutsche Bank). A València, el recorregut de la manifestació passarà per davant dels centres de Caixabank All-in-one, Santander Work Café, Santander, Mediolanum, BBVA, CaixaBank, Kutxabank, Sabadell, Cajamar, Bankinter, la Direcció Territorial i Central Sabadell. Pel que fa a Sevilla, les protestes també s’iniciarà a les 12h del matí i el recorregut passarà pel Banc Santander, BBVA, Sabadell, Bankinter, Unicaja i CaixaBank i acabarà a l’Ajuntament.
El país amb la major ràtio d’atenció ciutadana de la UE
Els sindicats porten negociant des de l’octubre els nous convenis i acusen les patronals de fer propostes salarials molt baixes i lluny del que esperaven. “Els darrers dos convenis van ser de contenció i molt ajustats per la crisi immobiliària. Els treballadors vam estar a l’altura perquè el sector no passava per un bon moment després de la crisi”, assegura Ingrid Vilanova, responsable del sector financer de CCOO de Catalunya. I és que la proposta salarial actual de la patronal bancària no compleix amb el cinquè acord de l’AENC entre la CEOE i els sindicats que van pactar que els augments salarials en la negociació col·lectiva fossin del 4% el 2023, del 3% el 2024 i el 3% el 2025. Els sindicats denuncien que la proposta patronal del 8% en quatre anys ni tan sols cobriria la inflació del 2023 que ha estat del 3,5%.
En la resta de propostes tampoc hi ha acord. Els sindicats demanen mesures per millorar el clima laboral amb mesures per clarificar els objectius comercials i permetre una millor conciliació i salut laboral. Des de les fusions bancàries per la crisi immobiliària, s’ha passat de 88 entitats a 12 grups bancaris amb el tancament de més de la meitat de les sucursals bancàries i una reducció del 55% de les plantilles agreujat amb els ERO de 2021. Els treballadors afirmen tenir càrregues laborals molt més elevades i una pressió comercial per vendre productes. Tot i la digitalització de molts processos, les ràtios de volum de ciutadans que atén cada treballador a Espanya és la més elevada de la Unió Europea. Amb l’augment de l’euríbor, també reclamen que els treballadors tinguin topalls en els crèdits d’habitatge.
L’entrada Els sindicats del sector bancari es planten per unes propostes salarials “a anys llum dels beneficis rècord” ha aparegut primer a El Diari del Treball.