El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la demanda que la UGT-FICA havia interposat contra Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre amb la qual buscaven que les patronals adeqüessin el salari mínim interprofessional (SMI) al marge de la negociació del conveni agropecuari.
Les acusacions creuades han portat el conflicte a la judicialització. La UGT-FICA havia condicionat les negociacions a l’adequació del salari mínim interprofessional (SMI), mentres que les patronals agràries defensaven que no hi havia obligació legal de fer-ho i volien negociar el nou conveni col·lectiu com un tot.
El TSJC s’empara en l’article 27 de l’Estatut dels Treballadors
La sentència del TSJC ha resolt que no hi ha obligació legal d’adequar les taules salarials emparant-se en l’article 27 de l’Estatut dels Treballadors que estableix que la revisió del salari mínim no és obligatòria si el conjunt dels salaris en l’any anterior van superar l’SMI actual. El tribunal assegura que es tracta d’una matèria que correspon als negociadors en el marc de la negociació col·lectiva tal com estableix l’article 37 de la Constitució. La patronal acusa el sindicat de provocar “un bloqueig totalment injustificat” del nou conveni, ja que l’anterior porta caducat des del desembre de 2020.
UGT FICA interposarà un recurs
El sindicat lamenta que “la situació de bloqueig de la negociació col·lectiva perjudica greument els més de 36.000 treballadors del sector” i interposaran un recurs de cassació contra la sentència. La UGT FICA “defensa i exerceix el dret a la negociació col·lectiva emparat en la Constitució, però entenem que els mínims legals establerts per llei no poden ser motiu de negociació i encoratgem tots els poders públics a buscar solucions polítiques que permetin l’efectivitat real i automàtica del cobrament de l’SMI als convenis col·lectius”, responen a l’argumentació del TSJC.
A més, recorden que “el conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya incompleix els increments de l’SMI dels anys 2021, 2022, 2023 i 2024 i que actualment tots els grups professionals estan per sota de l’SMI”. L’any 2021 el Govern va establir un salari mínim de 13.510 euros anuals, mentre que el sou mínim dels treballadors d’entre el grup professional 4 i 7 se situava en els 13.000 euros, sou que no s’ha actualitzat tot i que el 2022 l’SMI va arribar als 14.000 euros anuals, als 15.120 el 2023 i en 15.876 euros anuals per al 2024. Les taules salarials del conveni contemplen un sou màxim en el sector de 14.708 euros anuals, de manera que tots els treballadors estan per sota.
L’entrada El TSJC dona la raó a la patronal agropecuària que no haurà d’actualitzar el salari mínim ha aparegut primer a El Diari del Treball.