L’àmbit del treball s’ha vist travessat per diverses transformacions: des del sorgiment del xat GPT al paper dels robots en el futur del treball o la reorganització temporal de la feina amb la jornada laboral de quatre dies. Els canvis en l’àmbit del treball “són de tal mesura que arreu es reobren debats sobre l’ordenació del temps de treball i el seu repartiment, o com ha d’evolucionar el diàleg social i la representació col·lectiva”, afirma el conseller d’Empresa i Treball Roger Torrent que afegeix que “és moment, per tant, de detectar totes aquestes transformacions, decidir com volem que sigui el món del treball dels propers anys”. Per debatre-ho la Generalitat ha decidit organitzar el primer Congrés Català del Treball que se celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) del 24 al 26 de març.
El sociòleg i economista nord-americà Jeremy Rifkin i l’investigador de la Universitat d’Oxford Daniel Susskind seran els ponents destacats. Rifkin va ser dels primers en posicionar-se en favor de la jornada laboral de 4 dies davant la digitalització del mercat del treball i recentment ha teoritzat sobre el ‘Green New Deal’ per tractar la viabilitat sobre l’actual model de vida enfront els reptes ecològics. Susskind en canvi no és tan optimista amb l’impacte de la tecnologia en les futures feines.
Al congrés s’hi sumaran experts com Maravillas Rojo Torrecilla, presidenta d’Abacus; Laura Carnicero Herranz, vicepresidenta executiva de Persones i Organització de Seat; Samuel Bentolila Chocrón, doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i professor d’Economia al Centre d’Estudis Monetaris i Financers i Adrián Todolí Signes, professor de Dret del Treball i la Seguretat Social a la Universitat de València. També hi assistiran representants dels sindicats de la UGT i CCOO de Catalunya i de les patronals PIMEC i Foment del Treball.
El congrès quedarà dividit en vuit blocs per analitzar el passat, present i futur del treball, el paper regulador de l’Estat, el rol de les patronals i sindicats en el segle XXI, la reorganització del temps en el treball i la relació de l’economia amb la crisi climàtica. La conselleria d’Empresa pretén extreure conclusions per poder guiar les noves polítiques públiques per elaborar l’Estratègia Catalana per al Treball 2030.
L’assistència a l’esdeveniment és gratuïta tot i que cal inscripció prèvia a: https://congrescatalatreball.org/register
L’entrada El primer Congrés Català del Treball guiarà el futur de les noves polítiques públiques ha aparegut primer a El Diari del Treball.