A Santa Coloma tenim una interessant oferta, molt valorada, per menjar sushi i també altres plats coneguts de la cuina japonesa o asiàtica en general, cada cop menys exòtica i més present arreu. Fotos: Redacció (Grafitti d’Andrés Jälle al menjador del Restaurant Nara, @horifink)
El sushi és el primer que ens ve al cap quan pensem en menjar japonès. Però la gastronomia japonesa va molt més enllà del típic sushi, dels nigiris i del sashimi o els temakis de salmó, tonyina, gamba i anguila. A més a més, cal tenir en compte que un dels ingredients principals de la seva cuina és l’arròs, ja sigui com a plat principal o com a acompanyament.
El plat estrella de la cuina japonesa és el sushi, però la majoria pensem que només és peix cru. En realitat el sushi sempre porta arròs, por no té perquè portar peix. A diferencia del sushi, el plat japonès que sempre porta peix però no arròs és el sashimi. Normalment els podem confondre, però són ben diferents.
Konnichiwa! Hola-Benvingudes!
El peix més fresc, el tall més fet i l’arròs sempre al punt: A Santa Coloma de Gramenet tenim la bona sort de comptar amb pocs però bons establiments per tastar el sushi i molt més. Us esmentem 2 llocs bens especials per obrir boca.
El primer és el Restaurant NARA (C. Mn. Jaume Gordi nº 4) que fusiona la cuina japonesa i la mediterrània des de l’any 2009. És un establiment emblemàtic i de referència per la seva qualitat, varietat i atenció, molt ben valorat per la clientela i que s’ha fet un lloc al catàleg gastronòmic de la ciutat.
Andrés Sánchez és el seu propietari i impulsor i ens diu que és el veterà de la cuina japonesa perquè ja porta 14 anys obert a Santa Coloma. Està satisfet de com s’està mantenint el seu local però pensa que encara li cal més difusió. En aquest temps, s’ha fet una clientela de totes les edats, encara que el sector juvenil és el més interessat.
L’oferta del restaurant NARA, que porta el nom d’una ciutat de Honsu, la illa principal del Japó, fa una interessant fusió de la tradició japonesa amb la cuina catalana i mediterrània, amb una oferta de més de 50 plats. A més de la carta, fan menús a migdia de dimarts a divendres i menús especials per a grups.
Els seus uramakis, nara maquis i maquis especials porten kiwi, avocat o mango
Us recomanem que proveu les gyozes, el ¨Santako roll¨ o el Tataki de wagyu sobre cremoso de calabaza i curry final!
Sushi colomenc: Més que una moda gastronòmica
I també hem de parlar aquí d’un altre establiment: SUSHI-SOBA (c. Sant Josep 22). Com el seu nom indica les especialitats són el sushi i també els fideus soba.
Està obert des de fa només 6 anys i els seu responsable Leo, un filipi que va aprendre l’ofici de la mà d’un japonès a Barcelona, dius que sobretot té una clientela jove, però que cada cop és més variada. Leo comenta que el negoci nota la crisi i la pujada de preus de la matèria primera, sobretot de la que ve del Japó. Al Sushi-Soba, tot ho preparen ells mateixos a l’establiment, La seva oferta és realment molt amplia i la venda és per emportar o per portar a domicili. I estan presents a totes les xarxes socials.
Fan combos i especials Rolls sushi.soba o assortits de peces de nigiri, futomaki, uramaki i hosomaki. Fins i tot tenen ceviche i tapes japoneses. Per acompanyar cerveses Sapporo, kirin, o asahi i de postre: mochis, dorayakis o gelat de té verd. No us ho perdeu!
A més, també afegim una altra proposta interessant: A la botiga colomenca de la cadena CASA AMETLLER (Av. Generalitat 40) fa un temps que funciona una secció que prepara sushi en directe davant la clientela (a l’esquerra de l’entrada).
Sushi i molt més
A cada país s’ha personalitzat les peces de sushi i s’han fet interessants fusions dels ingredients principals amb altres productes locals. Per exemple: l’alvocat, la crema de formatge i les maduixes són ingredients que podem trobar a alguns restaurants de sushi de casa nostra però en canvi no els trobem al Japó. A tots ells se’ls hi poden afegir altres ingredients com carn de porc, algues, ous o verdures.
El sushi és el plat més internacional del menjar japonès i asiàtic en general
Sembla un plat senzill però amaga una molt gran varietat de preparacions i presentacions:
Nigiri Sushi: És el més menjat al Japó. Consisteix en premsar arròs en forma cilíndrica i posar a sobre una làmina fina de peix cru acompanyat de soja.
Maki Sushi: L’arròs es posa a la superfície d’un alga nori (seca) i s’afegeix peix, fruita i verdura. S’enrotlla tot i es talla en peces. També pot quedar l’arròs per fora.
Sashimi: Permet moltes varietats i es pot fer amb làmines de salmó, rap, fugu, llobarro…
Onigiri: És un dels plats que té com a protagonista principal l’arròs en una mena de bola d’arròs, embolicada amb una alga nori i que al seu interior pot incloure algun ingredient com per exemple mongeta dolçaazuki.
Ramen: Són fideus llargs i prims. S’elaboren amb farina de blat, aigua, sal i kansui (una mescla d’aigua amb altes concentracions de carbonat de potassi, carbonat de sodi i una lleugera quantitat d’àcid fosfòric), que li dona un color més groguenc als fideus.
Usar els dits per a menjar sushi és totalment acceptat segons el protocol japonès
Sukiyaki: És un plat habitualment de carn que es cou a foc lent o fins i tot es serveix en una olla perquè s’acabi de fer a la pròpia taula. A l’olla també s’afegeixen verdures i tot es barreja en un caldo fet amb salsa de soja, mirin i sucre.
Takoyaki: És un menjar en forma de bola fet a partir de farina de blat amb aigua, pop, algues i gingebre.
Yakitori: És una broqueta únicament de pollastre tot i que a vegades pots trobar-la també amb verdures. Molts treballadors japonesos tenen per costum anar a fer una cervesa al sortir de la feina i sovint l’acompanyen de Yakitori.
El sushi se serveix en porcions per a menjar-se idealment en un únic mos. Està dissenyat així perquè gaudir de tots els sabors en conjunt
Tonkatsu: Com el Yakitori, el Tonkatsu és un plat de pollastre (arrebossat) que se serveix tallat en tires i amb arròs (ja sigui en un bol i el pollastre a sobre o com acompanyament).
Okonomiyaki: Fora d’Àsia és coneix com la “pizza” japonesa pel fet que és una barreja de diversos aliments a la planxa. Verdures, gambes, bacon o ou són alguns dels ingredients que podem trobar en aquest plat típic.
Per després de menjar
I si us encanta el sushi però ja teniu la panxa plena i no us entra res més, us deixem 2 opcions més sense sortir de la ciutat:
La primera és la botiga de productes i cultura japonesa Octopi (C. Anselm Clavé nº 16). Podeu trobar moda nipona, accessoris, art i decoració, bijuteria, complements o joguines, I també ceràmica japonesa autèntica pel vostres plats i menjars preferits o plats i tasses per la cerimònia del té.
I la segona la trobareu a l’ establiment colomenc de l’ABACUS (C. Irlanda nº 90) on està a la venda un joc de cartes recentment editat en català: Sushi Go!, un joc per menjar cartes. Es tracta d’un divertit, original i ràpid joc de cartes en el qual els jugadors tracten de menjar el menú perfecte del seu menjar favorit. A partir de 8 anys, de 2 a 5 jugadors.
¨Respecta l’arròs: Si mulles l’arròs en salsa soia, poses en dubte la tècnica dels mestres del sushi. Una tècnica que es triga anys a perfeccionar i que es cuida minuciosament. És millor mullar amb delicadesa el peix -girant el nigiri- sense xopar l’arròs ja que pot enfonsar-se en humitejar-se en excés¨
No us oblideu: El 18 de juny es celebra el Dia Internacional del Sushi.
Per saber-ne més:
Video sobre el ¨sushi català¨
Algunes receptes de sushi
També podeu llegir a la revista Infograma:
¨Menjars llatins a Santa Coloma¨ (10.11.2022)
¨Aroma àrab¨ (26.01.2023)
¨El millor kebab de la ciutat¨ (13.02.2023)
L’entrada El millor sushi de la ciutat ha aparegut primer a Infograma.cat.