L’onada de tractors ha arribat a Espanya. Les mobilitzacions agràries que es veien per arran d’Europa són en oposició a la Política Agrícola Comú (PAC) i que ha esclatat amb el pla antipesticides. A Espanya els agricultors reclamen que es garanteixi el preu de les collites per evitar treballar a pèrdues i critiquen la ineficiència de la Llei de Cadena Agroalimentària que havia d’evitar que les vendes estiguessin per sota del preu de mercat i que denuncien, no es compleix. Ni la marxa enrere del Brussel·les amb la reducció dels pesticides, ni el compromís de Pedro Sánchez amb el control de preus ni la disposició per reunir-se de Pere Aragonès ha servit per acabar amb la marea de tractors que acumulen ja quatre dies de protestes.
Barcelona ha estat una de les ciutats més afectades. El dimecres 2.000 tractors arribaven a la capital catalana des de Lleida, Tarragona i la província de Barcelona per concentrar-se a les principals vies de la ciutat com la Diagonal o la Gran Via. Molts d’ells inclús van pernoctar bloquejant el tràfic, altres van retornar per la tarda davant els avisos de les autoritats que havien de treure els vehicles abans de les sis del matí per evitar ser sancionats.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, es van reunir amb representants del moviment 6F i altres organitzacions com Unió de Pagesos, l’Associació Agrària de Joves Agricultors, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya.
Menys burocràcia, preus justos i fi a la competència deslleial
“Estem ofegats per burocràcia europea, que augmenta a Espanya i encara més a Catalunya”, criticava un dels agricultors que bloquejava la Gran Via de Barcelona el dimecres al migdia. I és que la burocràcia, preus justos, la fi de la competència deslleial i el fre a les noves normes mediambientals han estat les principals reivindicacions dels agricultors. Mascort va assegurar entendre les reivindicacions i va emplaçar els agricultors a reunir-se de nou en dues setmanes per poder reconduir la situació. “Això no s’acaba aquí”, van advertir els treballadors del camp que han convocat una nova mobilització el 13 de febrer.
El Ministeri d’Agricultura ja ha avançat que busca la manera de simplificar la burocràcia de la PAC. Sobre el control de preus a productes extracomunitaris, el sector acusa la Comissió de posar una autopista d’entrada als productes dels països extracomunitaris. Denuncien que no tenen limitacions de volum, amb reducció de preus d’accés i no se’ls hi exigeix el mateix que als agricultors europeus. L’Executiu, però, reconeix que es troba en minoria per poder promoure la mesura a la UE.
El sector també rebutja les restriccions de fertilitzants. S’oposen a la llei amb la qual la UE volia reduir a la meitat els pesticides químics. La rotació de cultius, obligació de deixar pastures permanents, la no crema dels rostolls, deixar els marges necessaris als rius per evitar abocaments, la prohibició de llaurar en pendent, les superfícies d’abandonament obligatori del 4%, la protecció dels aiguamolls són algunes de les limitacions que tenen. Demanen una major flexibilitat amb les mesures mediambientals i que es tingui en compte la rendibilitat de les explotacions.
L’entrada El camp manté la pressió i anuncia noves mobilitzacions: “Això no s’acaba aquí” ha aparegut primer a El Diari del Treball.