L’Acadèmia Sueca de Ciències Econòmiques ha concedit avui el Premi Nobel d’Economia 2023 a l’economista i científica estatunidenca Claudia Goldin. La seva feina ha estat enfocada a les desigualtats de gènere i de bretxa salarial en el mercat de treball.
Després d’analitzar més de 200 anys de la història dels Estats Units, Goldin va demostrar les causes de la bretxa de gènere en ingressos i taxes d’ocupació al país. Segons l’acadèmia sueca, el seu treball “va proporcionar el primer relat complet dels ingressos de les dones i la seva participació al mercat laboral al llarg dels segles. La seva investigació revela les causes del canvi, així com les fonts principals de la bretxa de gènere que encara existeix”.
Segons els estudis de Goldin, la major part de la diferència d’ingressos té lloc entre dones amb la mateixa ocupació i sorgeix, en gran mesura, amb el naixement del primer fill. També perquè les decisions educatives, que impacten sobre les oportunitats professionals, es prenen a una edat relativament jove. L’economista, a més, ha pogut comprovar que l’accés a la píndola anticonceptiva va suposar un punt d’inflexió, ja que l’aparició va oferir oportunitats noves de planificació professional.
Article original de La Fàbrica Digital.
L’entrada Claudia Goldin, Premi Nobel d’Economia pel seu treball sobre les dones i el mercat laboral ha aparegut primer a El Diari del Treball.