Tot i que ens els darrers anys s’han fet grans passos pel que fa a la recerca i a la supervivència de la malaltia, encara queda molt per aprendre sobre el càncer. Actualment, és la segona causa de mortalitat al món, amb més de 9,6 milions de defuncions anuals relacionades amb tumors. Cada 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer; una data promoguda per la Unió Internacional per al Control del Càncer (UICC) amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per sensibilitzar la població mundial sobre aquesta malaltia, i especialment per a conscienciar sobre la importància de la prevenció. Al voltant d’aquesta data diverses entitats sanitàries i centres hospitalaris organitzen xerrades, conferències, jornades i tot tipus d’activitats per a difondre informació sobre el càncer, des de serveis per a pacients amb càncer i les seves famílies, a suport i acompanyament per a cada etapa del procés oncològic, o jornades especialitzades per a professionals del sector. En destaquem algunes:
Jornada per a professionals sanitaris i estudiants sobre Sexualitat i càncer: com abordar-la en persones amb aquesta malaltia. Els problemes sexuals moltes vegades s’ignoren per la incomoditat dels afectats i afectades i, les seves parelles, d’expressar-ho obertament. Els professionals de la salut han d’aprendre a iniciar la conversa i oferir consells i suport. Comptarà amb les intervencions de la Dra. Àngels Arcusa Lanza, presidenta del Comitè Científic de la Fundació Oncolliga; la Dra. Marta Andrés i Granyó, metge adjunt del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau; i Mati Segura Roig, psicòloga, terapeuta sexual i de parella de la Fundació Oncolliga. Psicòloga de la Fundació Galatea. 2 de febrer al Col·legi de Metges de Barcelona.
Concert benèfic a càrrec de The Peigers al teatre Formiga Martinenca de Barcelona. Els beneficis íntegres seran donats a la Fundació Oncolliga. 4 de febrer a les 19.00 hores
Run4 Cancer. Cursa en 13 poblacions de Girona que es mobilitzen contra el càncer coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer. La recaptació dels diners es destinarà a l’atenció al pacient amb càncer i les seves famílies d’Oncolliga Girona. 4 de febrer a les 9.00 hores
Encesa d’espelmes a la plaça de l’Església de Calella i actuació de la violinista Núria Grima: Posem llum a la vida. 4 de febrer a les 18:30 hores d’espelmes formant un llaç.
Cafè científic sobre El pacient amb càncer, al centre de la recerca, organitzat per FECEC, Junts contra el Càncer i la Fundació Fero. Comptarà amb les intervencions del Dr. Joaquín Mateo, cap del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), qui parlarà sobre parlarà sobre els avenços més destacats en l’àmbit de la recerca contra el càncer, i dos testimonis Olga Colls i Yaiza Cumelles, i comptarà amb la participació del Diari de la Sanitat. 7 de febrer a les 18.00 al Cercle d’Economia de Barcelona.
El càncer, en xifres
El càncer continua essent una de les principals causes de mort a tot el món. A Catalunya, la incidència del càncer al 2023 ha estat de 42.111 nous diagnòstics, 23.945 en homes i 18.166 en dones. Aquestes xifres mostren un augment dels casos d’un 11,59% respecte l’any 2022, on el nombre total de casos va ser de 37.736. La taxa de supervivència a 5 anys també ha augmentat percentualment respecte l’any 2022, essent més alta en dones, un 65,3%, que en homes, un 53,7%.
Pel que fa als casos de càncer més freqüents al 2023, a Catalunya van ser, en els homes: pròstata (4.850), colorectal (4.277), pulmó (3.739), bufeta urinària maligne (1.471) i fetge (849), el que suposa un 63,4% del total de casos diagnosticats durant l’any 2023 en homes. En dones, els 5 tipus tumorals més freqüents van ser: mama (5.337), colorectal (2.644), pulmó (1.245), cos uterí (948) i pàncrees (681), representant un 59,8% del total de casos diagnosticats l’any 2023 en les dones catalanes.
A Espanya, segons les xifres publicades per la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) en l’informe “Las cifras del cáncer en España 2024”, s’espera que es registrin uns 286.664 nous casos de càncer, enfront els 279.260 del passat 2023 (un 2,6% més). Per sexes, la incidència en homes serà de 161.678 casos i en dones, de 124.986 nous diagnòstics. Fins als 40 anys, els homes tenen una probabilitat d’1 entre 71 de desenvolupar un càncer i les dones, 1 de 51. Però a partir dels 60 aquesta probabilitat puja a 1 entre 3 per als homes i 1 entre 4 per a les dones. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 26,5% de la població espanyola tindrà més de 65 anys. Està clar que el risc de patir càncer augmentarà. És una raó més que suficient per invertir en recerca…
L’entrada Clam per l’equitat en l’accés a l’atenció oncològica en el Dia Mundial Contra el Càncer ha aparegut primer a El Diari de la Sanitat.