Sense adonar-nos, tenim tendència a caminar amb l’esquena encongida i el cap cap avall, més sovint mirant el terra que no pas amb la mirada amunt, mantenint el coll dret i amb les espatlles alineades amb els malucs. És una de les posicions més comunes en els vianants, que maltracten molt les cervicals, fent abandonar als músculs del coll la seva funció. Si en anar a dormir tampoc no triem bé el coixí perquè es relaxin les vèrtebres de la zona del coll i fins a l’alçada de les espatlles, tampoc no ajudem la zona cervical a recuperar-se de la postura viciada.
Les set vèrtebres cervicals són les més primes i delicades de la columna vertebral -que en té 33 en total-. També són les que permeten més flexibilitat perquè suporten el cap, que pesa entre 7 i 8 quilos, i és necessari que facin possible el gir rotatori del cap una sèrie de graus, a banda i banda i amunt i avall.
A més, tota la comunicació nerviosa des del cervell, que envia les ordres i rep informació sobre estímuls a través d’aquests nervis, transita la zona cervical. Per tant, mantenir el cap elevat mentre caminem i que descansi distesa aquesta àrea durant tota la nit contribueix moltíssim al nostre benestar. I no oblidar tampoc mantenir una bona postura del coll durant totes les hores que treballem. La posició correcta dels ulls a l’alçada del límit superior de la pantalla, si treballem amb ordinador, cal tenir-la present.
Mantenir les postures correctes de tot el cos contribueix a mantenir també la funció dels músculs ubicats i preparats per a ella. Això fa que la musculatura es mantingui en forma, i d’aquesta manera s’eviten lesions i patologies que produeixen dolors habituals i altres problemes de salut que se’n deriven.
Per a poder mantenir la postura més correcta, i per tant saludable, ajuda en gran manera l’ergonomia de l’entorn on som, on passem les hores del dia i on treballem. Ergonomia és la capacitat d’adaptar mobles, màquines i eines a les condicions fisiològiques de les persones que hi interactuen.
Variar posicions i practicar estiraments durant el dia ens ajudaran a destensar la musculatura, si més no, en cas de descuidar les postures més adients.
Tecnologia per dissenyar millor
La importància de l’ergonomia i les bones postures en l’entorn laboral ha portat l’Institut de Biomecànica de València (IBV) a desenvolupar una eina de simulació virtual per a l’anàlisi i l’avaluació de la interacció entre les persones i els productes, serveis i entorns que els envolten. A través de simulacions realistes és possible avaluar ergonòmicament entorns i productes durant les diferents etapes del procés de disseny, des de la seva concepció fins al disseny final.
És un projecte anomenat DESIUM, finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i per la Unió Europea. Vol contribuir a detectar errors en les fases inicials del disseny d’un producte o entorn per a adaptar-los a les persones, permetent corregir-los a temps de manera virtual i estalviar costos en prototips físics i futurs re-dissenys. A més, s’aconsegueix maximitzar així el rendiment i el confort en funció del context d’aplicació. “L’ús de les noves tecnologies en l’entorn laboral ofereix una gran oportunitat a les empreses per a avaluar i dissenyar entorns laborals més ergonòmics i eficients”, tal com explica la directora d’innovació en Benestar i Salut Laboral en IBV, Mercedes Sanchis.
A través de la col·laboració empresarial s’han pogut identificar les necessitats específiques dels diferents sectors en relació als aspectes d’avaluació ergonòmica i de factors humans de diferents tipus d’entorns laborals. Posteriorment, s’han recreat els llocs de treball de manera virtual i s’han inclòs models humans digitals representatius de les persones treballadores. D’aquesta forma s’ha aconseguit simular, de manera realista, les interaccions que es produeixen amb els elements en els llocs de treball. Gràcies a aquestes simulacions, es pot avaluar el risc ergonòmic i establir recomanacions de millora personalitzades per a fomentar el confort, la seguretat i la productivitat en aquests.
Consells per aplicar des d’ara mateix
En molts llocs podem trobar recomanacions bàsiques per posar en marxa en qualsevol moment i que ja contribuiran a la millora del nostre benestar. La Diputació de Barcelona, per exemple, té un Quadern d’higiene postural, accessible en línia. És molt gràfic i aplicable a qualsevol edat.
També el Canal Salut posa a disposició de tothom un vídeo sobre Postura corporal a la feina. Sobretot està pensat per aquest 80% de la població que han patit o pateixen mal d’esquena.
Des de la Cerdanya, un establiment amb molta consciència i esperit que estimulen canvis per a bé, el Cerdanya Ecoresort, perseguint un món millor des del contacte amb la natura, també comparteix els seus particulars consells posturals. Són part d’un més extens manual de Pautes per gaudir d’un benestar ple, una guia descarregable al mateix lloc web.
I des dels Estats Units, més recomanacions per al confort postural i, en conseqüència la nostra salut, les aporten des de MedlinePlus, un servei informatiu amb informació elaborada des de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units. És la seva Guia per a una bona postura.
Els continguts citats de qualsevol d’aquestes fonts, només a tall d’exemple, pot ser l’inici d’uns bons hàbits que acompanyaran una millora en la nostra salut, que és al nostre abast amb petites variacions que podem començar a aplicar ara mateix.
L’entrada Bones postures per a un millor benestar ha aparegut primer a El Diari de la Sanitat.