Aquest dissabte 13 de gener es celebra una nova edició de l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans.
Aquesta iniciativa té l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any, i reivindicar i posar en valor les torres, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.
Des de l’any 2022 l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), del que formen part la Generalitat, la Coordinadora de Centre d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya, coordina aquesta activitat en els territoris de Catalunya, el País Valencià, la Franja i la Catalunya del Nord. L’any 2023 trenta-dues torres vam prendre part en l’Encesa; aquest any seran 50 torres i fortificacions de 42 municipis diferents. Hi col·laboren diverses entitats com la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques o Amnistia Internacional. A les Illes, on l’Encesa va néixer el 2016, aquest any es compta amb 83 punts confirmats. També s’hi han sumat torres de Murcia, Andalusia, Itàlia i les costes del Nord d’Àfrica.
Aquest proper dissabte es faran dues enceses: una a les 13 hores i l’altra, per la tarda, a dos quarts de 7. Es llegirà el manifest que ha fet l’escriptor Josep Vallverdú i Aixalà, l’any que es commemora el centenari del seu naixement. També es cantarà el Viatge a Ítaca.
També a Sant Just Desvern, Castelldefels i Esplugues
Segons informa Justicia i Pau de Sant Just Desvern, aquest any es tornarà a fer l’Encesa de llums a la Penya del Moro. Hi col·laboren l’Ajuntament de Sant Just, Sears, Sant Just Solidari, Flama del Canigó, Dimonis de Sant Just i Justicia i Pau.
A Castelldefels , l’Encesa tindrà lloc a la torre de Can Roca de Baix i a la torre del Mas de la Goma (la Masia Espai Jove). A les 6 de la tarda es podrà visitar la torre de defensa del segle XVI de Can Roca de Baix. A dos quarts de 7 s’encendran bengales i pots de fum. A continuació, com a tot arreu, es llegirà el manifest i es cantarà el Viatge a Ítaca, de Lluís Llach. Hi donen suport l’Ajuntament de Castelldefels i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
I una incorporació d’enguany. Quatre associacions d’Esplugues de Llobregat organitzen l’Encesa de la Torre de Sant Pere Màrtir, al Parc Natural de Collserola: es tracta del Grup d’Estudis d’Esplugues, Crònica de la vida d’Esplugues, Veïns i Veïnes Associats i l’Avenç Centre Cultural. El cim de Sant Pere Màrtir antigament servia per comunicar Catalunya amb les Illes Balears.
Fonts: IRMU, FMC, Justicia i Pau de Sant Just Desvern, Ajuntament de Castelldefels i Turisme del Baix Llobregat
Fotografia: IRMU